Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ophef rond uitlekken vakjury Songfestival

Daniël Dekker heeft gesuggereerd dat Eric van Tijn in de vakjury van het Eurovisie Songfestival zit. Ook zou hij Cornald Maas hebben genoemd als jurylid.

Daniël Dekker heeft dinsdag gesuggereerd dat Eric van Tijn in de Nederlandse vakjury van het Eurovisie Songfestival zit. Ook zou hij Cornald Maas hebben genoemd als een van de juryleden. De TROS-dj zei in zijn radioshow Gouden Uren per ongeluk dat Van Tijn de vakjuryrepetitie heeft gezien.

Het uitlekken van juryleden is tegen de regels van de EBU om een eerlijke jurering te garanderen. “We zoeken uit wat we nu moeten doen”, legt een woordvoerder van het Songfestival uit aan Novum Nieuws. “Want we willen eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd.”

De regels van de EBU houden in dat tot zaterdag, de dag van de finale, de vijf vakjuryleden geheim worden gehouden om mogelijke omkoping door andere landen tegen te gaan. “Het is wat naïef geweest van de presentator om de identiteit bekend te maken”, legt de woordvoerder uit.

“Producer Jon Ola Sand zal zich erover buigen en een besluit nemen wat er moet gebeuren”, aldus Siim. Hij verwacht dat niet de gehele vakjury, maar alleen de uitgelekte namen worden vervangen. “Het gaat erom dat juryleden niet omgekocht kunnen worden, dus het heeft geen invloed op de punten die gisteravond al zijn uitgebracht.”

De TROS zit wel in zijn maag met de kwestie. “We hebben standaard één reservejurylid, maar dit is een andere situatie. Het is wat ongelukkig allemaal, maar we willen nu al onze aandacht vestigen op het fantastische optreden van Anouk vanavond”, zegt een woordvoerder van de TROS.

Ook de punten van de Nederlandse vakjury, die altijd pas na het Songfestival bekend worden gemaakt, zouden zijn uitgelekt. Een Belgische journalist verklapte aan Novum Nieuws dat de jury Denemarken bovenaan had gezet, gevolgd door Moldavië. België zou vier punten hebben gekregen en Ierland drie. “Ook dat is tegen de regels”, aldus Siim. “Ik kan geen commentaar geven op de reden, maar vaak hebben mensen helemaal niet in de gaten wat ze doen. Het is dus wat naïef. Er zijn verschillende opties, maar dat maken we pas de komende dagen bekend. Waarschijnlijk moeten ze de jury vervangen.”

[NOVUM]