Zoek
Sluit dit zoekvak.

Soldaat van Oranje verwelkomt miljoenste bezoeker

Soldaat van Oranje verwelkomt vrijdagavond zijn miljoenste bezoeker. De musical is daarmee een van de succesvolste originele Nederlandse producties.

Soldaat van Oranje verwelkomt vrijdagavond zijn miljoenste bezoeker. De musical, die in het najaar van 2010 in première ging, is daarmee een van de succesvolste originele Nederlandse producties.

Tot nu toe was Ciske de Rat de enige oorspronkelijk Nederlandse musical die een miljoen bezoekers wist te trekken. Buitenlandse musicals die voor Nederland werden bewerkt, wisten wel meer bezoekers te trekken. Phantom of the Opera heeft nog steeds het record in handen. Ruim 1,8 miljoen Nederlanders gingen in de jaren negentig naar de voorstelling.

Dat record breekt Soldaat van Oranje waarschijnlijk niet. “Wij spelen nu tweeënhalf jaar en hebben een miljoen bezoekers. Het duurt nog wel even voordat we er 1,8 miljoen hebben”, licht een woordvoerder van de productie toe. Een ander record van Phantom of the Opera sneuvelt in december. Die musical stond 1094 keer op de planken, Soldaat van Oranje is eind dit jaar vaker gespeeld.

Soldaat van Oranje ging in oktober 2010 in première. De musical is meerdere malen verlengd. Momenteel staat het stuk tot eind van het jaar in de theaterhangaar op voormalig militair vliegveld Valkenburg. Dat theater is speciaal voor Soldaat van Oranje gebouwd. De zaal draait er ten opzichte van het decor.

De cast van Soldaat van Oranje, die in de tussentijd meerdere malen is gewisseld, staat nog elke avond voor uitverkochte zalen. “We hebben pas in september weer kaarten, in de weekeinden pas in oktober”, zegt de woordvoerder, die na tweeënhalf jaar nog niet merkt dat er minder vraag naar kaarten is. Of Soldaat van Oranje nogmaals wordt verlengd, wordt in augustus duidelijk. “We kijken om de drie maanden.”

De miljoenste bezoeker van Soldaat van Oranje krijgt vrijdag een warm onthaal. Ook voor de cast is de mijlpaal reden voor een feestje. De acteurs krijgen vrijdagmiddag bezoek van Robert ten Brink, ambassadeur van de voorstelling.

[NOVUM]