Evan Rachel Wood hekelt hypocrisie filmkeurders

Evan Rachel Wood is boos omdat uit haar nieuwe film Charlie Countryman een seksscène is geschrapt waarin tegenspeler Shia LaBeouf de actrice oraal bevredigt.

Evan Rachel Wood heeft zich kwaad gemaakt over de werkwijze van de Amerikaanse filmkeuringsdienst MPAA. Volgens de actrice worden seksueel getinte scènes veel sneller geschrapt dan scènes met grof geweld. Aanleiding was het verdwijnen van een scène uit haar nieuwe film The Necessary Death of Charlie Countryman, waarin tegenspeler Shia LaBeouf haar oraal bevredigt.

“De scène waarin de twee hoofdrolspelers de liefde bedrijven is veranderd omdat iemand bij de MPAA het gevoel had dat mensen zich ongemakkelijk voelen bij het zien van een man die een vrouw oraal bevredigt”, liet een furieuze Wood weten in een reeks tweets. “Maar scènes waarin een hoofd van de romp wordt geschoten mogen wel.” Volgens Wood zou een scène waarin een man oraal wordt bevredigd of waarin een vrouw wordt aangerand waarschijnlijk wel door de keuring komen.

De scène moest worden aangepast omdat de Amerikaanse filmkeuringsdienst MPAA de film anders niet zou goedkeuren voor kijkers onder de 18. Amerikaanse filmmakers en producenten zijn huiverig voor een kwalificatie van 18+ omdat de opbrengst van een film vaak voor een aanzienlijk deel afhangt van tienerpubliek.

Het is een veelgehoorde kritiek dat Amerikaanse filmkeurders vaak allergisch reageren op seksscènes en juist coulant zijn met geweld. In de meeste Europese landen zou die verhouding precies andersom liggen.

The Necessary Death of Charlie Countryman gaat over een Amerikaan die tijdens zijn vakantie een Roemeense schone tegen het lijf loopt en hopeloos verliefd wordt. Zij stelt zich echter onbereikbaar op, wat vooral te maken heeft met een nogal gewelddadige ex-vriend. De film verschijnt vooralsnog niet in de Nederlandse bioscopen.

[NOVUM]