Peter Jackson gefêteerd door producentengilde

Peter Jackson krijgt met visuele effectenman Joe Letteri en de digitale effectenstudio Weta Digital de Vanguard Award van het Amerikaanse producentengilde PGA.

Peter Jackson krijgt in januari de Vanguard Award van het Amerikaanse producentengilde PGA. Ook visuele-effectenman Joe Letteri en de digitale effectenstudio Weta Digital krijgen de prijs, laat de organisatie dinsdag weten. Letteri werd in 2001 directeur van Weta Digital en verzorgde de effecten voor onder meer The Lord of the Rings en The Hobbit, geregisseerd door Jackson.

De Vanguard Award wordt toegekend aan filmmakers die nieuwe media en technologie in de cinematografie inbrengen. Eerdere winnaars zijn Avatar-bedenker James Cameron, Star Wars-bedenker George Lucas, John Lasseter, hoofd van Pixar en Disney Animation Studios en Youtube-oprichters Chad Hurley en Steve Chen.

De organisatie roemt Jackson en Letteri om hun visie en baanbrekende software, die ook voor toekomstige generaties filmmakers van enorm belang wordt geacht. “Hiermee hebben ze zelfs de meest fantastische werelden levensecht gemaakt.”

“We zijn enorm geëerd met de Vanguard Award en om door de PGA te worden erkend”, reageert Letteri. “Het is geweldig om te zien dat ook het producentengilde visuele effecten steeds meer als een essentieel onderdeel van film ziet.”

“Visuele effecten zijn een geweldig hulpmiddel om de fantasie van het publiek aan te wakkeren”, vult Jackson aan. “Zo kunnen we het publiek aanmoedigen zich nog meer door het verhaal te laten meenemen.”

Jackson en Letteri leggen momenteel de laatste hand aan het tweede deel van de Hobbit-trilogie, The Desolation of Smaug. De film verschijnt 11 december in de Nederlandse bioscoop.

[NOVUM]