Noah-regisseur vooral bang om niet-gelovigen

Darren Aronofsky maakt zich niet zozeer zorgen om gelovige bezoekers van zijn film Noah. “Ik ben eerder bang dat atheïstische kijkers thuis blijven.”

Darren Aronofsky maakt zich niet zozeer zorgen om gelovige bioscoopgangers als het gaat om zijn nieuwe film Noah. “Ik ben eerder bang dat atheïstische kijkers de film links laten liggen”, zegt de regisseur van het controversiële bijbeldrama tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film raakte al tijdens de opnames in opspraak bij gelovigen omdat het verhaal niet bijbelgetrouw zou worden verteld. “De angel zit hem vooral in de angst voor het onbekende en voor mensen die bijbelverhalen zouden willen uitbuiten”, zegt Aronofsky.

Noah laat zien hoe Noach, een rol van Russell Crowe, door bovennatuurlijke krachten wordt gewaarschuwd voor de zondvloed. Hij bouwt een enorme ark om met zijn vrouw en dochter, rollen van Jennifer Connelly en Emma Watson, te kunnen ontsnappen. Helaas heeft een nabijgelegen stam, waarvan het stamhoofd wordt gespeeld door Ray Winstone, zijn zinnen gezet op het gevaarte.

“De film is bedoeld voor zowel gelovigen als niet-gelovigen”, zegt de 45-jarige filmmaker. “Maar ik vrees dat veel niet-gelovige mensen zullen denken ‘ach, ik ben niet geïnteresseerd in een bijbelfilm’. Terwijl we het hele verhaal juist hebben opgeschud. Dat is precies de bedoeling van deze film.”

Aronofsky is momenteel nog druk bezig met het nabewerken van Noah. De film, met ook Anthony Hopkins, Nick Nolte en Frank Langella, verschijnt op 10 april in de Nederlandse bioscopen.

[NOVUM]