Novastar ‘komt thuis’ met nieuwe plaat

Novastar heeft eindelijk de plaat gemaakt die hij altijd heeft willen maken. “Na drie platen is dit de plaat waarmee ik mijn droom heb kunnen doen uitkomen.”

Novastar heeft eindelijk de plaat gemaakt die hij altijd heeft willen maken. “Na drie platen is dit de plaat waarmee ik mijn droom heb kunnen doen uitkomen”, zegt Novastar, alias Joost Zweegers, over Inside Outside tegen Novum Nieuws. “Ik heb met mensen kunnen werken die mij jarenlang geïnspireerd hebben.”

Een van die mensen was de Brit John Leckie, die albums als The Bends van Radiohead en A Storm in Heaven van The Verve produceerde. Novastar zegde zijn gezin voor een tijdje vaarwel om in Groot-Brittannië aan zijn nieuwe cd te werken. “Die belevenis, het maandenlang in Engeland zitten om deze plaat te maken en die live op te nemen met vier muzikanten, was heel intens. Het maakt mij een gelukkig man, het brengt mij thuis.”

De 42-jarige Novastar, die in Nederland werd geboren maar al jaren in België woont, zat al een tijdje in een muzikale impasse toen hij bij toeval in contact kwam met Leckie. “Ik was begonnen aan een productie in België en dat liep vast, het lukte niet. Dat kan, soms lopen samenwerkingen vast. Het maakte me ongelukkig, dus ik ben dan gestopt met die productie en via iemand anders bij John Leckie terechtgekomen. Hij reageerde heel enthousiast op mijn muziek, hij wilde meteen beginnen.”

De zanger, bekend van nummers als Wrong en The Best is Yet to Come, had naar eigen zeggen wel in de gaten dat hij met zijn muziek op de goede weg zat. “Mijn artistieke ziel zei me: ik heb iets wat ik nog niet eerder gehad heb”, aldus Novastar. “Ik was alleen mijn zelfvertrouwen kwijt, maar dat had ik snel teruggewonnen door de Engelse manier van werken. Britten hebben een bepaalde zelfzekerheid, dat vond ik heel leerzaam. Bij ons wordt zelfzekerheid vaak misbegrepen voor arrogantie, maar in Engeland heb je het nodig om te kunnen doen waar je goed in bent. Ik moest dat bij mezelf terugvinden om te kunnen functioneren met de muzikanten met wie ik werkte. Dat heeft me veel geestverrijking gegeven.”

Novastar werd naar eigen zeggen naar een hoger niveau getild door die muzikanten. “Ze veranderden de kleur van mijn muziek in positieve zin. Het kreeg daar een extra Britse toon, waar ik altijd van gehouden heb. Ik vond sneller wat ik wilde”, legt de zanger uit. “Het kostte minder tijd om de basisversie van een liedje neer te zetten. We hadden allemaal hetzelfde gevoel en dat groeit naar een hoogtepunt. Als je die muziek dan opneemt in een korte periode, wordt het heel puur. Alsof het een liveconcert is dat naar een climax gaat.”

Voor een volgende plaat zou Novastar meteen weer zijn biezen pakken en naar Engeland gaan. “Ik zou er nu voor tekenen. Maar het zou alleen maar kunnen als mijn songmateriaal van hetzelfde niveau is. En daarvan kun je niet zeggen: ik ga nu twee weken schrijven en dan heb ik het. Je kunt de muze niet dwingen.”

[NOVUM]