Republikeinse kiezers misgunnen slavenfilm Oscar

Een meerderheid van de Republikeinse kiezers in de Verenigde Staten vindt het onterecht dat de film 12 Years a Slave de Oscar voor beste film heeft gewonnen.

Een meerderheid van de Republikeinse kiezers in de Verenigde Staten vindt het onterecht dat de film 12 Years a Slave begin deze maand de Oscar voor beste film heeft gewonnen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Amerikaanse enquêtebureau Public Policy Polling.

Van de 1152 ondervraagden bleek 53 procent van de Republikeinse ondervraagden tegen de Oscarwinst voor het slavernijdrama te zijn. Bij de Democraten lag dit percentage op vijftien.

Daarnaast zei 23 procent van de Republikeinse kiezers het oneens te zijn met het feit dat 12 Years a Slave überhaupt was geselecteerd voor een Oscar voor beste film. Een van de tien Democratische kiezers was het daarmee oneens.

De meeste vragen in de enquête gaan over het beleid van de huidige Amerikaanse overheid, zoals over president Barack Obama, het Congres of over een eventuele verhoging van het minimumloon. Een van de vragen luidt echter: Bent u het eens met de verkiezing van 12 Years a Slave tot beste film dit jaar bij de Oscars?

32 procent beantwoordde deze vraag positief, 16 procent negatief en 52 procent had geen mening. Bij een verdere opdeling naar politieke voorkeur ontstond echter een duidelijker beeld.

De bevinding van de enquête is niet helemaal verrassend. Veel van de zuidelijke Amerikaanse staten zijn in meerderheid Republikeins, en in die staten is de slavernij het laatst afgeschaft. In de film wordt de zuidelijke mentaliteit tegenover slaven hard bekritiseerd.

12 Years a Slave is gebaseerd op het verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte Amerikaan uit de negentiende eeuw. Hij wordt in New York gekidnapt en als slaaf verkocht aan een sadistische plantage-eigenaar in het zuiden van de VS. De film wist drie van de negen Oscarnominaties te verzilveren, voor beste film, scenario en actrice in een bijrol.

[NOVUM]