Tommy Wieringa vindt boekverfilmingen vaak onnodig

Tommy Wieringa vindt het verfilmen van een boek een nutteloze onderneming. “Een goed boek speelt zich immers al als een film af in de hoofden van de lezers.”

Tommy Wieringa vindt het verfilmen van een boek een in essentie nutteloze onderneming. “Een goed boek speelt zich immers al als een film af in de hoofden van de lezers”, zegt de schrijver van het boekenweekgeschenk, Een Mooie Jonge Vrouw, tegen Novum Nieuws. “Het laatste wat ik wil is een één op één verfilming. Die voegt niets toe.”

De 46-jarige schrijver heeft over het algemeen geen hoge dunk van de boekverfilmingen die hij heeft gezien, al noemt hij uitzonderingen als ‘Brokeback Mountain en ‘The Unbearable Lightness of Being’. Een regisseur moet volgens hem wat toevoegen, een slaafs volgen van het boek levert geen goede films op.

“Ik vond de boeken van Tolkien geweldig om te lezen, maar toen ik de verfilming van The Lord of the Rings begon te kijken, dacht ik alleen maar ‘ja, zo had ik het me inderdaad voorgesteld”, zegt Wieringa. “Dan is er voor mij dus geen reden om de film te kijken. Ik ben uiteindelijk al tijdens het eerste deel in slaap gevallen.”

Opvallend is dat Wieringa’s eigen werk vaak leest als een filmscenario. “Dat hoor ik vaker”, zegt hij. “Het zal vast komen door mijn manier van sfeerschetsen. Kort, terzake. Ik probeer alle onnutte informatie weg te laten. Daardoor leest het soms wellicht als een filmscript.”

Wieringa zou alleen voor een verfilming van een van zijn boeken te porren zijn als de regisseur een eigen verhaal weet te vertellen. “Alleen dan valt er iets uit te halen. Maar de meeste regisseurs zijn daar helemaal niet toe in staat. Vaak zijn het niet meer dan huurlingen in dienst van een producent, die gemakkelijk succes wil halen met de verfilming van een populair boek. Dan moet het natuurlijk niet te eigenzinnig zijn.”

De Boekenweek wordt vrijdagavond afgetrapt met het boekenbal, dat traditiegetrouw plaatsvindt in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De Boekenweek duurt tot en met 16 maart.

[NOVUM]