Herman den Blijker vereerd met foto op boekenbon

Herman den Blijker prijkt sinds kort op de boekenbon. “Dan ga je je toch afvragen, wat ben ik waard? maar dat ligt eraan wat mensen aan me willen uitgeven.”

Herman den Blijker is vereerd dat zijn afbeelding is gebruikt voor de Kook boekenbon. “Er zijn zo veel goede koks die meer boeken hebben geschreven dan ik, dus dat ik nu een gezicht ben voor dat oude instituut voor literatuur vind ik wel een eer,” vertelt de kok.

Toch is hij niet alleen vereerd, maar ook wel nieuwsgierig. “Je gaat je toch afvragen, wat ben ik waard? Maar dat ligt eraan wat mensen aan me willen uitgeven,” grapt de tv-kok. De boekenbon bestaat dit jaar tachtig jaar, het jubileum wordt gevierd met de ontwikkeling van speciale boekenbonnen.

De boekenbon met Den Blijker ligt vanaf vandaag in 1500 winkels. Hoewel de kok geregeld op tv verschijnt, vindt hij dit toch wel wat anders. “Zo’n print is toch wel erg definitief. Als ik mezelf op tv zie geloof ik het allemaal wel, maar mezelf op zo’n bon of op een boek, dat is toch confronterend.”

Binnenkort verschijnen er ook boekenbonnen in de genres spanning, literatuur, kinderen en reizen. Wie op die bonnen komen te staan is nog niet bekend, mensen kunnen hun stem uitbrengen tot 26 mei. De boekenbonnen per genre zijn overigens gewoon geldig voor alle boeken. De stichting CPNB wil de verschillende genres alleen wat meer persoonlijke aandacht geven.

De Nederlandse Boekenbon werd voor het eerst in 1934 gedrukt bij Joh. Enschedé en uitgegeven in een oplage van drieduizend. Inmiddels verschijnt deze in een oplage van anderhalf miljoen per jaar, goed voor zo’n zes procent van de totale boekenomzet.

[NOVUM]