Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bekroonde kickboksdocu in première op NFF

De Nederlandse documentaire Bittersweet met kickbokslegende Lucia Rijker beleeft op 27 september zijn Nederlandse première tijdens het Nederlands Film Festival.

De Nederlandse documentaire Bittersweet met kickbokslegende Lucia Rijker beleeft op 27 september zijn Nederlandse première tijdens het Nederlands Film Festival. Dat liet distributeur A-Film Benelux vrijdag weten. Bittersweet had al succes in het buitenland, met name in de Verenigde Staten.

Zo won de film op het festival in Macon de prijs voor beste documentaire, in Charleston die voor beste buitenlands film en tijdens het Firsttime Filmfest in New York ontving regisseur Marieke Niestadt de Outsttanding Achievement Award in directing. De film gaat op 2 oktober in roulatie in Nederland.

In de film coacht de Nederlandse Rijker, zelf zesvoudig wereldkampioen en bijgenaamd Lady Tyson, de Australische Diana Prazak in haar voorbereidingen voor haar strijd om de WBC wereldtitel in Stockholm. Ze moet het opnemen tegen de Zweedse kampioen Frida Wallberg, die kan rekenen op een enorm thuisvoordeel.

Niestadt heeft al een flinke carrière achter de rug voor de camera, als actrice en presentatrice bij SBS. Voor Bittersweet volgde ze Prazak en Rijker zes weken lang tijdens hun trainingen.

Belicht wordt het immense verschil tussen Wallberg, die als gevestigde bokser zich gesteund ziet door lucratieve sponsordeals en zich tot in de puntjes kan voorbereiden in de beste faciliteiten, en Prazak, die moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Aan de ene kant glitter en glamour en aan de andere kant het keiharde bestaan, de gepassioneerde trainingen en de gruwelijke gevolgen.

[NOVUM]