Zoek
Sluit dit zoekvak.

Boete TROS om Eftelingpromotie bijna gehalveerd

De boete die de TROS moet betalen vanwege het promoten van De Efteling is verder verlaagd. De Raad van State oordeelt dat de omroep 69 duizend euro moet betalen

De boete die de TROS moet betalen vanwege het promoten van De Efteling is verder verlaagd. De Raad van State stelde woensdag vast dat de omroep 69 duizend euro moet betalen. Het Commissariaat voor de Media legde de TROS in 2011 twee boetes van in totaal 120 duizend euro op.

De hoogste bestuursrechter oordeelde dat beide boetes terecht zijn opgelegd. Het bedrag is verlaagd omdat het Commissariaat voor de Media in beide gevallen dezelfde argumenten aanvoerde. Daardoor is volgens de Raad van State ‘zodanige samenhang dat de opgelegde boetes niet in redelijke verhouding staan tot de omvang van de overtredingen’.

Eerder verlaagde de Amsterdamse rechtbank de boetes aan het adres van de TROS al. Ook de rechter was in november 2012 van mening dat de omroep terecht werd gestraft, maar vond een boete van 108 duizend euro voldoende.

De TROS overtrad de regels met het tv-programma Het Sprookjesboomfeest, dat van september 2009 tot februari 2010 werd uitgezonden. Zes weken na de laatste uitzending opende De Efteling de attractie Sprookjesboom en kwam Sprookjesboom, de Musical. De TROS zou met het programma te veel hebben bijgedragen aan de inkomsten van het Brabantse attractiepark. Publieke omroepen mogen in hun programma’s geen reclame maken en moeten een ‘veilige haven’ voor kinderen zijn.

[NOVUM]