Zoek
Sluit dit zoekvak.

Operazanger Carlo Bergonzi (90) overleden

De Italiaanse tenor Carlo Bergonzi is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden in Milaan. Bergonzi was vooral bekend als zanger van werk van Verdi.

De Italiaanse tenor Carlo Bergonzi is vrijdag overleden in Milaan. Dat schrijven Italiaanse media. Hij werd nog geen twee weken geleden 90. Bergonzi was vooral bekend als zanger van werk van Verdi.

Bergonzi zong al vanaf zijn kinderjaren in een kerkkoor en begon zijn carrière als bariton in 1948, na drie jaar in een kamp van de nazi’s gevangen te hebben gezeten. Hij maakte in 1951 opnieuw zijn debuut, dit maal als tenor. In datzelfde jaar sloot hij ook een contract met de Italiaanse radio, dat hem nationale bekendheid opleverde. Hij werd vooral bekend als de stem van werk van Verdi, en in 1976 maakte hij een verzameling van alle belangrijke werken van de negentiende-eeuwse componist.

De enigszins gedrongen Italiaan stak nooit onder stoelen of banken dat hij geen fantastische uitstraling had voor op het toneel. “Ik ben geen Rudolph Valentino”, zei hij in 1981 tegen de New York Times. “Maar ik heb altijd geprobeerd mijn rollen gestalte te geven met mijn stem. De juiste, pure expressie van de tekst is het belangrijkste.”

Bergonzi gaf zijn afscheidsconcert in 1996 in het prestigieuze Carnegie Hall in New York. Na zijn pensioen bleef hij werkzaam als operadocent, maar hij werd ook hoteleigenaar.

Vier jaar later besloot hij zijn rentree te maken met de rol van Otello, die hij daarvoor nooit had aangedurfd. Op de avond zelf bleek echter dat het Bergonzi niet zou gaan lukken, terwijl enkele operagrootheden en persoonlijke vrienden als Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en Sherrill Milnes, in de zaal zaten. Halverwege de avond trok Bergonzi zich terug en liet hij de rol overnemen door zijn understudy. Hij gaf later de schuld aan de airco in zijn kleedkamer.

[NOVUM]