Een bioscoop in Xinjiang heeft een eigen kijkwijzer ingevoerd om jonge kijkers te beschermen tegen enge films. Dat schrijft The Hollywood Reporter maandag.
Een bioscoop in Xinjiang heeft een eigen kijkwijzer ingevoerd om jonge kijkers te beschermen tegen enge films. De uitbater besloot hiertoe na angstkreten van kinderen tijdens enkele voorstellingen van de Chinese horrorfilm The House That Never Dies. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter maandag.
De bioscoop in Urumqi, de hoofdstad van de overwegend islamitische regio, heeft nu ook de classificatie voor 13 jaar en ouder toegevoegd, waarbij een kind van jonger dan 13 de film alleen mag bekijken in bijzijn van een meerderjarige. China heeft vooralsnog geen nationale kijkwijzer. Als gevolg worden in Chinese bioscopen alleen films vertoond die door de filmcensors geschikt zijn bevonden voor alle leeftijden. Bij films die ongeschikt voor jonge kinderen worden geacht, worden de betreffende scènes verwijderd of volgt een bioscoopverbod.
De Chinese filmcensuur krijgt al decennialang stevige kritiek te verduren. Toch zijn veel bioscoopuitbaters en filmmakers voor een uitgebreidere filmkeuring, omdat dit de makers veel meer artistieke vrijheid zou geven en zo zou leiden tot een breder aanbod aan films. Zo zou ook een groter publiek te porren zijn voor films van zowel Chinese als buitenlandse makelij.
De huilende kindertjes in Xinjiang zijn overigens het gevolg van een versoepeling van het Chinese filmbeleid. Tot voor kort mochten überhaupt geen horrorfilms worden gemaakt in China. Met de verruiming wil de Chinese staat Chinese filmmakers aanmoedigen om een grotere diversiteit aan films te maken, die een groter publiek aan moeten spreken.
De ingestelde filmkeuring in de bioscoop in Xinjiang, die zes schermen telt, moet ook voorkomen dat jonge kinderen, die zeker in de zomervakantie in de bioscoop worden gedumpt door winkelende ouders, de film Tiny Times 3.0 komen bekijken. De film is geschikt voor alle leeftijden maar zeker geen kinderfilm. Het vervolg op Tiny Times 1.0 en 2.0 vertelt over een groep middelbare scholieren die te maken krijgen met alle problemen van jongvolwassenen, en wordt ook wel omschreven als ‘Sex and the City maar dan zonder de seks’.
Het blijkt nog even wennen voor het plaatselijke bioscooppubliek. Hoewel veel kinderen aan het loket staan te huilen als ze ineens niet meer elke film in mogen, zijn de ouders grotendeels uitermate begripvol, laat bioscoopuitbater Yao Lin weten. Negentig procent van het Chinese bioscooppubliek zit te springen om een nationale kijkwijzer, zou zou blijken uit een nationale enquête in oktober. Ook bij filmmakers is die populair, omdat zo de gehate censuur kan worden omzeild of zelfs afgeschaft.
China heeft met afstand de snelst groeiende bioscoopsector, met een publiek dat jaarlijks groeit met minimaal twintig procent. Daardoor is het ook een interessante groeimarkt voor buitenlandse filmmakers en filmmaatschappijen.
Onder de geldende regels voor internationale handel moet China de jaarlijkse quota op buitenlandse films versoepelen, waarmee er dus een steeds groter percentage buitenlandse films in Chinese bioscopen wordt getoond. Juist daardoor is een verduidelijking van de filmkeuring noodzakelijk, stelt Yao.
[NOVUM]