‘Hang naar lach kan als gevangenis voelen’

De grapjas zijn kan een last zijn voor een komiek. “Het kan als een soort gevangenis voelen”, zegt een psycholoog in een reactie op de dood van Robin Williams.

Altijd de grapjas uithangen kan ook een last zijn voor een komiek. “Is dat voor jou voldoende dat je voorturend de lolbroek bent? Het kan op een gegeven moment ook als een soort gevangenis voelen”, zegt psycholoog Alexander Verbree in een poging te verklaren waarom opvallend veel komieken aan een depressie lijden. Robin Williams was een van hen. Hij overleed maandag op 63-jarige leeftijd, waarschijnlijk door zelfmoord.

“Dat is mij inderdaad ook opgevallen. Van een andere komiek, Jim Carrey, weet ik ook dat hij nogal vaak last van depressies heeft”, vervolgt Verbree, die neerslachtigheid en depressieve gevoelens als een van zijn specialisaties heeft, dinsdag tegenover Novum Nieuws. “Je bent heel grappig en dat moet je altijd maar weer laten zien, omdat dat op een gegeven moment ook je beroep is geworden. Ga er maar aan staan.”

De psycholoog denkt dat depressieve gevoelens mogelijk ook iets te maken hebben met de manier waarop de hersenen van komieken zijn geprogrammeerd. “Een komiek heeft natuulijk bepaalde kwinkslagen te maken, die heeft daar bepaalde herseneigenschappen voor die andere mensen ontberen. Het is een mooie eigenschap, maar daardoor kunnen die mensen ook wat kwetsbaarder zijn.” Verbree benadrukt echter dat dat koffiedik kijken is.

“Het is gewoon treurig dat het gebeurt natuurlijk”, besluit Verbree over de dood van Robin Williams. “Iedereen die vond hem een fantastische komiek. Maar dat hij zich op een of andere manier diep vanbinnen dan toch ongelukkig voelt is toch heel tragisch.”

[NOVUM]