Narinx hoopt te verrassen met ‘grote dikkerd’

Nederland is dinsdag een vrouwenblad rijker. De eerste Nederlandse Harper’s Bazaar is onder meer te herkennen aan het aantal pagina’s. “Het is een dikkerd.”

Nederland is een vrouwenblad rijker. De eerste Nederlandse Harper’s Bazaar valt onder meer op door de omvang. “Het is een grote dikkerd”, zegt hoofdredacteur Cécile Narinx over het 292 pagina’s tellende blad. In een tijd waarin bladen vechten om bestaansrecht, hoopt Narinx lezers te kunnen verrassen. “Ik ga uit van het beste.”

Harper’s Bazaar werd in 1867 in de Verenigde Staten gelanceerd. “Toen hadden vrouwen nog veel te winnen”, zegt Narinx. “Veel vrouwen droegen nog korsetten.” Het nieuwe Nederlandse blad moet vooral inspireren. “Zoals ook hoofdredacteuren als Diana Vreeland hebben gedaan”, vertelt Narinx. “Zij waren hun tijd ver vooruit.”

Het blad is bedoeld voor Nederlandse vrouwen met een goed gevulde portemonnee die wel eens over de grens komen. Ook wordt enige culturele kennis verwacht. “Ik weet niet of het lezers opvalt, maar in het blad staan bijvoorbeeld ook verwijzingen naar Mondriaan en De Stijl”, licht Narinx toe. Het eerste Nederlandse exemplaar ligt dinsdag in de winkels.

Voor het avontuur bij Harper’s Bazaar was Narinx tien jaar lang hoofdredacteur bij Elle, die eveneens wordt uitgegeven door Hearst. Ze heeft een aantal collega’s meegenomen naar Harper’s Bazaar, maar nam ook nieuwe mensen aan. Ze kijkt met een verse blik naar haar nieuwe blad. “Je wil natuurlijk verrassen.”

Het gaat niet goed in tijdschriftenland. Uitgever Sanoma moest vorig jaar tal van bladen van de hand doen en adverteerders zijn dun gezaaid. Toch heeft Harper’s Bazaar volgens bladenspecialist Rob van Vuure kans van slagen. “Het is een segment waar kansen liggen”, zegt hij over de doelgroep.

Een ander voordeel is dat het gaat om een internationale titel. “”Dat is voor internationale adverteerders herkenbaar”, legt Van Vuure uit. “Voor merken als Chanel wordt buiten Nederland beslist in welke bladen ze gaan adverteren.” Twee jaar geleden werd de Vogue ook geïntroduceerd in Nederland en dat blad heeft daar volgens Van Vuure ook veel baat bij.

“Ik weet natuurlijk ook wel dat de economie er belabberd voorstaat”, zegt Narinx. “Maar als het aantal advertenties en de oplage van vijftigduizend exemplaren zo blijven, dan gaat het goed.”

[NOVUM]