Lou Reed in Rock and Roll Hall of Fame

Lou Reed, Bill Withers, Green Day, Joan Jett And The Blackhearts en The Paul Butterfield Blues Band worden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Lou Reed, Bill Withers, Green Day, Joan Jett And The Blackhearts, Stevie Ray Vaughan & Double Trouble en The Paul Butterfield Blues Band worden volgend jaar opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Dat maakte werd dinsdag bekendgemaakt. De officiële ceremonie is op 18 april volgend jaar in het museum in Cleveland, Ohio.

Op die dag worden er ook speciale prijzen uitgereikt aan Ringo Starr en The 5 Royales. De voormalige Beatlesdrummer krijgt The Award for Musical Excellence en The 5 Royales, een rhythm & bluesgroep uit de jaren vijftig, wordt geëerd met een Early Influence Award.

Meer dan zeshonderd artiesten, muziekhistorici, journalisten en mensen uit de muziekindustrie bepalen elk jaar aan de hand van een lijst genomineerden wie er in de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame worden opgenomen. Sinds vorig jaar heeft ook het publiek een stem. Voorwaarde om te worden genomineerd, is dat het minstens 25 jaar geleden is dat een artiest of groep zijn/haar of hun debuutalbum uitbracht.

De punkgroep Green Day wordt al direct bij de eerste nominatie in de Hall opgenomen. Het eerste album van de band, 39/Smooth, verscheen in april 1990.

Een muzikant kan meerdere keren in de Hall worden opgenomen als hij of zij in meerdere groepen heeft gespeeld. Dat overkomt dit jaar Lou Reed. Hij maakte met zijn voormalige groep The Velvet Underground sinds 1996 al deel uit van de Rock and Roll Hall of Fame en wordt nu ook opgenomen als solo-artiest.

[NOVUM]