Nederlandse artiesten hoog in Top 2000

Nederlandse artiesten wisten dit jaar snel een hoge positie in de Top 2000 te veroveren. In de top vijf van hoogste binnenkomers staan vier Nederlandse tracks.

Nederlandse artiesten wisten dit jaar snel een hoge positie in de Top 2000 te veroveren. In de top vijf van hoogste binnenkomers staan vier Nederlandse tracks. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van alle tweeduizend nummers van de jaarlijkse muzieklijst, die vanaf Eerste Kerstdag te horen is op NPO Radio 2.

Het nummer Home van singer-songwriter Dotan is de hoogste nieuwe binnenkomer op plek 82. Daarna komen The Common Linnets met Calm After The Storm op 145. Het muzikale duo heeft de hoge positie mede te danken aan de tweede plek op het Eurovisiesongfestival. Shoes of Lightning van Racoon komt binnen op 184. Rapper Mr. Probz neemt met Nothing Really Matters als vijfde hoogste binnenkomer de 246e plaats in op de muzikale ranglijst.

Claudia de Breij is met haar enige notering, Mag Ik Dan Bij Jou, opvallend gestegen naar de negentiende plek. Het nummer kwam pas twee jaar geleden binnen op de lijst, op 1565. Vorig jaar steeg het door naar 472. De Breij is de een na hoogst genoteerde Nederlandse artiest. Het lied Avond van Boudewijn de Groot is net als voorgaande jaren het best scorende Nederlandse nummer, op plaats 5.

Home Again van de Nederlandse rockband Kensington is de grootste stijger in de lijst. De plaat klimt 1680 plaatsen naar 180. Ook Fleetwood Mac en Stromae gaan allebei met twee tracks veel plaatsen omhoog. The Beatles blijven hofleverancier in de Top 2000, met 41 songs. De Zeeuwse band BLØF is van de Nederlandse artiesten de aanvoerder, met zestien liedjes.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Hotel California van The Eagles dit jaar de nieuwe nummer een is. Bohemian Rhapsody van Queen, dat sinds jaar en dag op de eerste plek stond, is gezakt naar de tweede positie. Op drie staat, net als vorig jaar, Stairway To Heaven van Led Zeppelin.

De lijst wordt jaarlijks samengesteld door luisteraars, die via internet op hun favoriete nummers kunnen stemmen. Voor deze zestiende editie werd een recordaantal van 3,8 miljoen stemmen uitgebracht. De Top 2000 trekt elk jaar zo’n elf miljoen mensen die het evenement volgen via radio, televisie en internet. Op oudejaarsavond is de finale.

[NOVUM]