Ere-César voor ‘legende’ Sean Penn

Sean Penn krijgt op 20 februari in Parijs een oeuvre-César. De organisatie achter de filmprijs noemt de acteur een ‘icoon van de Amerikaanse filmwereld’.

Sean Penn krijgt op 20 februari in Parijs een César voor zijn filmcarrière. De organisatie achter de prestigieuze Franse filmprijs noemt de acteur een ‘icoon van de Amerikaanse filmwereld’ en een ‘legende bij leven’.

De Amerikaan begon in 1974 met acteren. Hij speelde toen een kleine rol in de tv-serie Little House On The Prairie. In 1981 maakte hij zijn filmdebuut in Taps. Hij werd wereldwijd bekend door rollen in Carlitos Way (1993) en Dead Man Walking (1995). Penn speelde daarna in onder meer I Am Sam, Mystic River, Milk en 21 Grams. Hij regisseerde onder meer de film Into The Wild.

Penn is volgens de organisatie van de Césars een ‘legendarische acteur, een uitzonderlijke regisseur en een betrokken persoonlijkheid’.

De acteur won verschillende filmprijzen, waaronder twee Oscars en een Golden Globe. De César is de Franse equivalent van de Amerikaanse Oscar.

[NOVUM]