Michiel de Rover, de actiegroep die wil protesteren tijdens de wereldpremière van de Michiel de Ruyter-film, neemt niet alle bekende feiten mee in zijn betoog.
Michiel de Rover, de actiegroep die wil protesteren tijdens de wereldpremière van de Michiel de Ruyter-film, neemt niet alle bekende feiten mee in zijn betoog dat de zeeheld een slavenhandelaar was. Dat stelt Frits de Ruyter de Wildt, een verre nazaat en voorzitter van de stichting die de nalatenschap van De Ruyter beheert, in een reactie op de verklaring van de protestclub.
“Iedereen heeft recht op zijn eigen beeldvorming”, stelt hij. “Maar het zou fijn zijn als ze alle nu beschikbare historische informatie meenemen.” Alle bekende feiten over De Ruyter staan gedocumenteerd op de site van de stichting. “Ja, de WIC handelde in mensen. En hij werkte voor de VOC, die hielp forten te ontzetten die daarvoor werden gebruikt. Maar als je kijkt naar de persoon De Ruyter zelf, dan zijn er veel feiten die in dit opzicht ook vóór hem pleiten.”
Zo heeft de zeeheld in zijn leven 2500 protestantse slaven vrijgekocht, met eigen geld en geld van de staat. “En dat was de slechtste business case die je je voor kan stellen, want hij heeft al die slaven meteen vrijgelaten. Die manier van doen is bijna te vergelijken met Artsen zonder Grenzen die gegijzelde artsen vrijkoopt.” Sowieso is het cruciaal om de daden van de zeeheld in de geest van zijn eigen tijd te zien. “Er zijn meer dingen waarvan we anno 2015 zeggen: dat zouden we nu op een heel andere manier doen.”
De actiegroep stelt dat de nieuwe film ‘een koloniale zeeschurk verheerlijkt’. Michiel de Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. De film, met in de hoofdrollen Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber, draait vanaf 29 januari in de bioscopen.
[NOVUM]