X Factor-juryleden ontslagen na harde kritiek

AUCKLAND – Twee juryleden van de Nieuw-Zeelandse versie van X Factor zijn ontslagen nadat ze een deelnemer meedogenloos afkraakten.

AUCKLAND – Twee juryleden van de Nieuw-Zeelandse versie van X Factor zijn ontslagen nadat ze een deelnemer meedogenloos afkraakten. Dat maakten de producenten bekend.

Deelnemer Joe Irvine werd minutenlang onder vuur genomen door juryleden Natalia Kills en haar man Willy Moon nadat hij Justin Timberlakes Cry Me A River ten gehore bracht. Kills wond zich vooral op over de kledingstijl van Irvine, die hij volgens haar gekopieerd had van Willy Moon. Moon deed er vervolgens een schepje bovenop door de zanger te vergelijken met een psychopaat.

Het kostte de twee muzikanten hun baan als jurylid in het programma. “Kills en Moon hebben opmerkingen gemaakt die onacceptabel waren”, meldt producent van het programma Mark Weldon in een statement aan de Nieuw-Zeelandse pers. “Dit soort destructieve tirades tolereren we niet. Deelnemers moeten feedback en kritiek kunnen verwachten die professioneel en constructief is.”

The Guardian-columnist Stuart Heritage schrijft dat de toon van dergelijke kritiek niet meer van deze dag is en het duo de plank mis heeft geslagen. “De kunst van kritiek geven in talentenshows heeft zich ontwikkeld en Kills en Moon hebben dat blijkbaar gemist. Zelfs Simon Cowell – die bijna als enige wegkwam met zijn beledigingen vanwege zijn knullige theatrale intonatie – is lang geleden al veranderd en heeft nu een aangenamere stijl van negatieve kritiek.” Via Twitter kon Irvine op bijval rekenen van fans, waaronder ook van Ed Sheeran: “Geniet van het optreden, dat is waar zingen om gaat, niet om wat andere mensen vinden.”

[NOVUM]