Commerciële radiobedrijven mogen twee zenders hebben (3-2-2001)

Commerciële radiobedrijven mogen twee zenders exploiteren, mits ze verschillende programma’s aanbieden. Met deze concessie is het kabinet vrijdag gezwicht voor druk uit de Tweede Kamer, die bij de veiling van FM-frequenties deze mogelijkheid open wilde houden.

Het besluit is een nederlaag voor PvdA-staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur, die uit angst voor monopolievorming tot het laatst vasthield aan het oorspronkelijke kabinetstandpunt van één frequentie per exploitant. Volgens De Vries (VVD) zijn er voldoende waarborgen tegen monopolies ingebouwd.

De Vries begint de veiling van de acht landelijke FM-frequenties eind juni. Daarna volgen 59 regionale FM-frequenties en 14 op de middengolf. De klus moet voor 1 september zijn geklaard, want dan begint de nieuwe zenderindeling.
Het kabinet heeft ‘wijze lessen’ getrokken uit de veiling van de UMTS-frequenties (de nieuwe generatie mobiele telefonie) van afgelopen zomer en heeft een noodremprocedure in het veilingregelement opgenomen, zei De Vries gisteren na afloop van de ministerraad. Als bieders samenspannen of zich terugtrekken, kan hij de veiling stilleggen.

Bovendien geldt voor zeven frequenties een minimumbedrag dat bovenop het veilingbedrag moet worden betaald. De Vries denkt aan twintig tot dertig miljoen gulden, maar het kabinet neemt hierover volgende week een besluit. De achtste frequentie is gereserveerd voor een nieuwszender, die naar verwachting zeer winstgevend zal zijn.

De mogelijkheid van twee frequenties bij één commerciële exploitant zou in theorie de redding kunnen zijn voor Classic FM, de populaire klasssieke zender van popstation Sky Radio. Maar woordvoerder M. Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) noemde het minimumbedrag van twintig miljoen een onoverkomelijke hindernis voor Classic FM, dat een winst maakt van 200 duizend gulden per jaar.

Zijn vereniging heeft in augustus vorig jaar een proces aangespannen, omdat ze het onredelijk vindt dat commerciële exploitanten op hun eigen frequenties moeten bieden. Het kabinet vindt dat de vergunningen gewoon zijn verlopen en dat er nieuwe moeten worden gekocht.
De commerciële zenders hebben geprobeerd het systeem van veilingen af te kopen met een bod van 240 miljoen gulden, bevestigde De Vries gisteren. Zij is niet op dit aanbod ingegaan. (Volkskrant 3 Februari)