Debat in Tweede Kamer over veiling 21-02-2001 (21-2-2001)

Vandaag was het zover: de Tweede Kamer debatteerde met staatssecretaris mevrouw De Vries over de voorgenomen veiling van de etherfrequenties. De afgelopen dagen zijn verschillende politieke partijen overstag gegaan voor de druk van de bestaande commerciële zenders, en hebben zich plotseling tegen een veiling gekeerd. Hoe verliep het debat?

DE KAMERLEDEN
De Partij van de Arbeid (mevrouw Wagenaar) was eerst voor de veiling. In de dagen voor dit debat is men onder de indruk geraakt van de vele reacties waarin de luisteraars hun zorgen uitten over het eventueel verdwijnen van hun favoriete station. En sprak zich dus uit tegen het doorzetten van de veiling.

Ook het CDA (de heer Atsma) ziet de veiling ook niet zitten. Hij vind dat het kabinet nog maar eens goed moet kijken naar de alternatieven.

D’66 (de heer Bakker) verzocht Staatssecretaris de Vries om de op dit moment in de ether zijnde stations daar ook te laten. Hij wees ook de bezwaren van onder andere Radio West (dat ook van frequentie moet veranderen) van de hand. Het is immers in het belang van een betere verdeling.

De ChristenUnie (de heer Middelkoop) stelde dat het niet alleen om geld moest gaan en ziet meer in alternatieve plannen. Ook ging hij nog even door met mevrouw de Vries over het ontraden van de motie die de kamer vandaag heeft ingediend. (zie voor meer info verderop)

Ook de SP ( de heer van Bommel) vond dat het kabinet geld boven mensen stelde. De gaten in de dekking van de publieke omroep moesten worden opgelost en hij zag wel wat in de ‘beauty contest’.

De VVD (de heer Nicolai) ziet in de veiling een prima instrument om eerlijk en transparant fm-pakketten te verdelen. Maar ook de VVD is niet ongevoelig voor een andere optie. Die moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen: er moet sprake zijn van diversiteit; huidige zenders mogen blijven uitzenden, maar er moet ook ruimte zijn voor nieuwkomers; en het moet juridisch haalbaar zijn.

GroenLinks (mevr. Halsema) wilde een eerlijke verdeling tussen de publieke en de commerciële omroep. Deze partij had al eerder aangegeven een eventuele veiling te willen uitstellen totdat de uitkomsten van het onderzoek naar het mislukken van de UMTS-veiling bekend zouden zijn.

DE REACTIE
De Staatssecretaris wees alle tegenstand resoluut van de hand. Ze maakte een sterk geëmotioneerde indruk, wat een beetje weg had van een ingehouden woede. Ze maakte duidelijk dat de Kamer maar met een beter voorstel moest komen, waarop de heer Bakker (D66) prompt reageerde met de opmerking dat dat niet de taak is van de Kamer maar van het kabinet.

Het belangrijkste bezwaar van de Staatssecretaris tegen alternatieve plannen is de juridische complicaties die het afblazen van de veiling op zullen gaan leveren. Ze is bang dat alternatieve plannen door een rechter van tafel geveegd zullen worden. Daarnaast hamerde ze erop dat de stations van te voren wisten dat de licenties eindig waren. Daarnaast merkte ze op dat het allemaal wel op 1 september in werking moet treden, omdat er anders problemen kunnen ontstaan met betrekking tot de internationale coördinatie van de nieuwe en aangepaste frequenties. Uitstel zou kunnen betekenen dat Nederland de rechten op een aantal frequenties weer zal verliezen.

Toch liet ze doorschemeren eventueel een ander voorstel in overweging te willen nemen.

MOTIES
De Kamer diende vervolgens een aantal moties in. Een daarvan is min of meer kamerbreed gesteund, en maakt dus een grote kans om morgen aangenomen te worden. De Staatssecretaris wees deze moties van de hand, met de opmerking dat zij de motie ten zeerste afraad. Ze is bang voor schadeclaims als de veiling niet doorgaat.

Morgen (Donderdag 22-02-2001) worden de moties in stemming gebracht. De verwachting is dat de moties worden aangenomen, maar het is de vraag wat er daarna gaat gebeuren. Het kabinet heeft immers de mogelijkheden om deze motie naast zich neer te leggen. De staatssecretaris liet daarover echter niets doorschemeren, en zei tegenover Den Haag Vandaag dat ze de zaak weer aan het kabinet zal voorleggen als de motie wordt aangenomen. Wat er daarna zal gebeuren is koffiedik kijken, maar er is nog een kans dat de veiling alsnog door zal gaan. Wordt vervolgd.

TV
Voor de mensen die nu (21-2-2001) nog niet slapen en dit nog op tijd lezen: in 2Vandaag was er ook een item over de veiling. Hierin onder andere een interview met Erik de Zwart. De herhaling is om 01.00 uur op Nederland 2. Echter, voordat u daar heen zapt is het handig om eerst nog even de herhaling van Den Haag Vandaag te bekijken: 00.55 tot 01.09 uur op Nederland 3. (Eric & Michiel v D.) (21 februari 2001)