Het kabinet heeft de plannen van staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat goedgekeurd om komende zomer frequenties voor commerciële radio te veilen. De veiling maakt deel uit van de herverdeling per 1 september waarbij lokaal, regionaal en nationaal frequenties verhuizen van commerciële zenders naar publieke en omgekeerd.
Door een efficiëntere planning komen er bovendien nieuwe frequenties beschikbaar. In de nieuwe opzet worden onder meer acht FM-pakketten voor landelijke commerciële omroep uitgegeven. Eén van die pakketten wordt gereserveerd voor nieuwsradio. Op de AM-band zijn 14 pakketten te verwerven. Lokaal en regionaal worden 59 pakketten geveild, waardoor de ontwikkeling van deze markt wordt gestimuleerd. Alle pakketten samen vormen een aanzienlijke uitbreiding van het bereik voor commerciële omroep.
Nederland coördineert de nieuwe frequentie-indeling met Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Luxemburg, Denemarken en Noorwegen zodat er geen onverwachte storingen ontstaan. De overgang van radiostations naar nieuwe frequenties zal met ingang van september geleidelijk gebeuren en niet in de vorm van een ‘big bang’. Voor het verbouwen van zenders en de omzetting van frequenties zijn enkele maanden nodig. Voor de geleidelijke overgang zijn wel extra afspraken met het buitenland noodzakelijk om te voorkomen dat bepaalde frequenties daar al in gebruik worden genomen voordat ze aan Nederlandse kant zijn omgezet naar een nieuwe.
De vergunningen van de huidige landelijke commerciële radiostations lopen op 1 september van dit jaar af. Het kabinet wil voor zeven landelijke commerciële FM-pakketten een minimum bedrag per pakket vragen. Dit komt bovenop het bedrag dat tijdens de veiling voor een pakket wordt geboden. Om dit wettelijk mogelijk te maken, wordt een wetsvoorstel ingediend dat nog bekrachtigd moet worden. Er is een noodremprocedure voorzien die het mogelijk maakt de veiling stop te zetten in geval van onregelmatigheid.
De technische omzetting geschiedt door de (commerciële) zenderexploitanten, Nozema en Broadcast Partners. Zij behartigen belangen van verschillende radiozenders, maar sluiten een overeenkomst voor site- en antennesharing. Dat is een belangrijke stap die voorkomt dat verschillen van inzicht steeds weer worden voorgelegd aan de OPTA of de rechter. Nozema en Broadcast Partners maken ook een gezamenlijk implementatieplan. Uitgangspunt is hierbij dat de internationale coördinatie tijdig wordt afgerond en er geen extra vertraging optreedt met benodigde milieuvergunningen.
Gegadigden moeten kiezen of ze deel nemen aan de landelijke of de niet-landelijke veiling van FM-frequenties. Een partij mag maximaal twee landelijke FM-pakketten verwerven. Het is ook mogelijk een FM en een AM-frequentie te verwerven. Voorwaarde bij het verwerven van twee pakketten is dat daarop verschillende programma’s worden uitgezonden. Bieden op verschillende AM-frequenties tegelijk mag ook. Alleen als deze elkaar in bereik teveel overlappen, moeten er verschillende programma’s worden uitgezonden. Een organisatie mag niet gelijktijdig een landelijk FM-pakket en één of meerdere niet-landelijke FM-pakketten verwerven. Bovendien wordt aan deze regionale en lokale pakketten de verplichting om ook regionaal te programmeren. [E] (vrijdag 2 februari 2001 16.00 uur)