De volkskrant schreef vandaag dat zeven commerciële radiozenders, waaronder Radio 538, hun huidige plaats op de FM-band mogen behouden. Voor nieuwkomers worden drie extra frequenties geveild. Dit vertrouwelijke voorstel geeft de commissie-Bouw vrijdag aan VVD-staatssecretaris De Vries van Verkeer. Het plan is bedoeld om de impasse over de verdeling van de commerciële ether te doorbreken.
Eerdere plannen van het kabinet om alle vergunningen onder zittenblijvers en nieuwkomers te veilen werden vijf weken geleden afgeblazen na een storm van protest onder luisteraars. PvdA, D66 en VVD droegen De Vries vervolgens op een plan te maken met als uitgangspunt dat bestaande zenders hun frequentie hielden.
De commissie-Bouw moest in twee weken met een advies komen. De wensen vielen echter razend ingewikkeld te combineren. Daarom vroeg de voormalige KLM-topman twee weken extra.
Aan het nog geheime compromisvoorstel dat De Vries vrijdag in het kabinet kan overleggen, kleven enkele juridische en technische problemen. Zo is het bereik van de tien frequenties lang niet overal gelijk. Bouws commissie heeft het aantal beschikbare kavels kunnen oprekken van acht tot tien door in te leveren op kwaliteit. Ook zal het aantal beschikbare regionale FM-frequenties minder zijn dan de aanvankelijke geplande 59 frequenties.
Voor de drie nieuwe frequenties hebben zich tien tot twintig geïnteresseerden gemeld. Daardoor dreigt op de veiling het gevaar van prijsopdrijving. Nieuwkomers krijgen maximaal één vergunning. Voor bestaande zenders geldt dit niet. Zo behouden Sky Radio en Classic FM, alle twee van dezelfde eigenaar, hun frequentie, mits ze de vraagprijs betalen.
Over de hoogte daarvan denkt Bouw nog na. Zes weken geleden boden de commerciëlen gezamenlijk 240 miljoen voor acht frequenties. Bouw wil een nader te bepalen vast bedrag vragen plus een percentage van de omzet, ergens tussen de 5 en 15 procent. Vanwege de moeilijke controleerbaarheid daarvan werden bij het ministerie van Financiën de wenkbrauwen gefronst.
Er valt onder de huidige commerciëlen wel een slachtoffer. Business News Radio moet naar een andere frequentie, omdat Bouw er anders geen tien met landelijke dekking bij elkaar krijgt. Het is niet duidelijk of de concurrentieverschillen tussen zittenblijvers en nieuwkomers in Brussel op bezwaren zullen stuiten. (verslaggever Toine Berbers / Volkskrant 21/maar 2001)