Herverdeling radiofrequenties nog moeilijke weg

De staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) hebben de Tweede Kamer woensdag nadrukkelijk gewezen op de moeilijke weg die nog volgt bij de herverdeling van radiofrequenties.

Volgens De Vries zitten er nog heel wat juridische haken en ogen aan de verdeelmethode zoals die nu op tafel ligt. Bovendien is er door de langdurige politieke discussie zoveel vertraging opgelopen dat ook Europese afspraken roet in het eten kunnen gooien.

De Vries zei woensdag dat na 1 september dit jaar mogelijk zelfs stiltes in de ether kunnen ontstaan. Op die datum vervallen enkele bestaande frequenties en komen er vanuit omringende landen nieuwe bij. Als dan de herverdeling in Nederland nog niet klaar is, ontstaan er problemen. De Vries sluit bovendien niet uit dat als door juridische procedures het huidige voorstel niet kan worden uitgevoerd, het oorspronkelijke plan om alle frequenties te veilen weer uit de kast wordt gehaald.

Voorstel commissie-Bouw
Het kabinet had eerst een plan opgesteld om de beschikbare frequentieruimte onder commerciële radiostations te veilen. De Tweede Kamer was daar tegen. Zij wilde dat bestaande zenders tegen betaling van een frequentie zouden zijn verzekerd. Een adviescommissie onder leiding van KLM-topman P. Bouw kwam uiteindelijk met het compromis: zeven grote landelijke stations waaronder Sky Radio en Radio 538 behouden een frequentie, de drie overgebleven frequenties worden onder nieuwkomers geveild. Voor regionale en lokale frequenties geldt een vergelijkbare verdeelmethode.

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak woensdag tijdens het debat haar steun voor dit voorstel uit. Wel willen de Kamerleden nog meer duidelijkheid over de kansen en criteria voor nieuwkomers en over de financiële verplichtingen van een commerciële nieuwszender. De Kamer wil dat die er komt, maar ze beseft dat zo’n zender meer kosten met zich meebrengt dan een muziekzender.

Verzet
De oppositiepartijen GroenLinks en het CDA onthielden woensdag hun steun aan de kabinetsplannen. Ook in de radiowereld is er nog verzet. Het commerciële radiostation Q The Beat bood woensdag duizenden handtekeningen aan De Vries en de Tweede Kamer aan. De zender wil dat alle frequenties via een veiling worden verdeeld. Kink FM wil dat ook en liet een protest horen via een advertentie in de media.

De overkoepelende stichting van regionale zenders (ROOS) liet dinsdag in diverse media weten dat de kosten die gemoeid zijn met het omschakelen naar een andere golflengte niet voor rekening van die zenders mogen komen. Voor de gezamenlijke regionale omroepen worden die kosten geschat op 10 miljoen gulden (pr-campagnes, nieuwe jingles etc.). Van der Ploeg zegde woensdag toe te bekijken of hij daaraan kan bijdragen, nadat Kamerleden daarvoor hadden gepleit. (28 Maart 2001)