Het kabinet heeft vrijdag besloten ,,een poging te doen” om de radiofrequenties volgens het advies van de commissie-Bouw te verdelen onder commerciële zenders.
Kern van het advies is dat bestaande commerciële zenders als Sky Radio en Radio 538 hun frequentie behouden en dat nieuwkomers via een veiling kans maken op een van de drie overgebleven frequenties.
Vice-premier Jorritsma zei na de ministerraad dat de kans bestaat dat het kabinet bij het uitvoeren van het advies nog tegen technische en juridische complicaties aanloopt. ,,Als blijkt dat het onmogelijk wordt, dan vallen we terug op ons oorspronkelijke plan om alle frequenties te veilen”, zei Jorritsma. De vrees is nog niet weg dat er schadeclaims zullen volgen omdat de bestaande radiozenders anders behandeld worden dan nieuwkomers op de markt.
Kort geding
De Vereniging Niet-Landelijke Commerciële Radio-omroepen (NLCR) wil in een kort geding afdwingen dat staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) meer frequentieruimte voor de NLCR-leden beschikbaar stelt.
Volgens een NLCR-woordvoerder blijft er in het advies-Bouw vrijwel geen radiofrequentie over die een groot deel van een provincie dekt. ,,Hierdoor is het niet mogelijk om een gelijke uitgangspositie te creëren tussen regionale publieke omroepen en regionale commerciële omroepen. Vooral in de grote steden zijn de krachtigste frequenties weggehaald.” Het kort geding dient waarschijnlijk over twee weken.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer schoot onlangs de veilingplannen van de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) onder druk van protesten van luisteraars af.
De Kamer was onder leiding van PvdA en D66 bang dat er chaos in de ether zou ontstaan wanneer alle frequenties geveild zouden worden. Bestaande zenders zouden, ondanks jarenlange investeringen, niet zeker zijn van een frequentie of in de ether moeten verhuizen. De Kamer dwong het kabinet daarom met een andere verdeelmethode te komen waarin ook nog ruimte voor nieuwkomers is.
Jorritsma zei vrijdag dat het voorstel van oud-KLM-topman Bouw het ,,politieke probleem” tussen Kamer en kabinet grotendeels oplost. Ze benadrukte dat er de komende tijd nog veel werk moeten worden verzet om de frequenties te kunnen verdelen. Zo moet de wet nog worden aangepast om de zenders die hun frequentie behouden, daarvoor eenmalig of regelmatig een bedrag te kunnen laten betalen. Ook moet de positie van een nieuwszender nog verder uitgewerkt worden. Het kabinet wil er met aparte financiële afspraken voor zorgen dat een commerciële nieuwszender levensvatbaar is.
De zes bestaande commerciële zenders Sky Radio, Radio 538, Classic FM, Noordzee FM, Veronica en Radio 10FM houden tegen betaling hun frequentie. Business Nieuws Radio houdt ook een frequentie maar moet waarschijnlijk verhuizen. Drie frequenties worden nog geveild.
Reactie radiostations
De Vereniging Commerciële Radio (VCR) is blij met het besluit. ,,Het kabinet houdt hiermee rekening met de opgebouwde reputie van commerciële zenders”, schetst woordvoerder M. Banga. De VCR is nog wel bang voor de hoogte van de te betalen vergoeding, maar eerst is er vrijdagmiddag een feestje in het kantoor van Sky Radio om te vieren dat er voor de bestaande zenders geen veiling komt.
Banga kan zich niet voorstellen dat zal worden teruggekeerd naar het originele veilingplan als het kabinetsstandpunt niet levensvatbaar blijkt. ,,Dan maken ze de chaos compleet.” (ANP / 23 maart 2001)