BusinessNieuws radio, de commerciële nieuwszender van Nederland, is verheugd met de beslissing van het kabinet om de bestaande FM-radiozenders te laten voortbestaan. Dit betekent voor BusinessNieuws radio, evenals alle andere betrokkenen, een einde aan een te lange periode van onzekerheid. Michiel Bicker Caarten, hoofdredacteur/directeur BusinessNieuws: “Nu de politieke onzekerheid is weggevallen kunnen wij eindelijk investeren in uitbreiding van de redactie, modernisering van de faciliteiten en vergroting van het nieuwsaanbod. “
BusinessNieuws is bovendien verheugd dat het kabinet heeft erkend dat een nieuwszender een hogere kostenstructuur heeft dan een muziekzender, en daarom minder zal kunnen betalen voor een uitzendvergunning. Door de beslissing van het kabinet zal BusinessNieuws bij de invoering van het zero-base plan landelijke dekking op de FM verkrijgen.
BusinessNieuws radio heeft afgelopen woensdag zijn twee-en-een-halfde verjaardag gevierd. Het station is gestart in 1998 op de middengolfzender 1395 AM en verkreeg in 1999 FM- en kabeldekking. In juli 2000 werd de FM-dekking vergroot door de opstart van een FM-zendmast in Rotterdam.
“Wij hebben onder de moeilijkst denkbare omstandigheden bewezen dat het in Nederland mogelijk is een commerciële nieuwszender te starten en levensvatbaar te maken. Die rol is ons niet in de schoot geworpen – die hebben we verdiend. Wij zien dit politieke besluit als een erkenning van ons beleid, dat vanaf het begin gericht is geweest op redactionele kwaliteit. Ik wil graag onze loyale luisteraars en adverteerders danken voor hun steun en zou hen willen zeggen: you ain’t seen nothing yet.” Aldus Bicker Caarten. (M)
Regionale zenders willen compensatie FM-veiling
De regionale radio-omroepen eisen financiële compensatie voor de voorgenomen FM-frequentieverdeling. De dertien regionale omroepen doen een dringend beroep op de Tweede Kamer tot behoud van de huidige frequenties. Blijkt dat onmogelijk, dan moeten de kosten van de frequentieveranderingen door de overheid worden vergoed.
Het kabinet volgt het advies van de commissie-Bouw, waarin zes bestaande commerciële zenders hun plaats behouden en drie frequenties onder de overige commerciële zenders worden geveild. Voor publieke regionale zenders zijn minder frequenties beschikbaar, zodat Omrop Fryslân, Radio M en Radio West waarschijnlijk moeten uitwijken naar een nieuwe frequentie. Daarnaast wordt het bereik van veel frequenties kleiner. De Tweede Kamer bespreekt de plannen vandaag.
De wijzigingen kosten handenvol geld, zegt R. Zaal, woordvoerder van Roos, het samenwerkingsverband van de regionale omroepen. ,,We moeten campagne voeren om het publiek te informeren. Van briefpapier tot montage-auto’s, overal moet de nieuwe frequentie op komen te staan. Dat kost miljoenen.”
Volgens Zaal wordt de regionale omroep in de voorgenomen frequentieverdeling kind van de rekening. ,,Dezelfde overheid die de sterke regionale omroepen benut als er calamiteiten zijn, vergeet nu de belangen ervan.”