Gisteravond (7-6-2001) meldde de RadioWereld dat er op Radio 1 (vrijdag) rond 07.00 uur ’s ochtends een debat tussen Martin Banga (SKY en VCR) en Rob van der Vegt (Q The Beat) zou worden uitgezonden.
Q The Beat: De voorstanders van een veiling zijn veel minder aan het woord gekomen vergeleken met de bestaande FM commerciële. Van SKY en de VCR weet heel Nederland hoe zij erover denken. Van de zijde van de nieuwkomers heeft de luisteraar weinig kunnen vernemen. Op de vooravond van het kabinetsbesluit zou de Nederlandse luisteraar dan toch nog een kans krijgen de zaak van 2 kanten benaderd te horen.
Helaas, deze uitzending gaat niet door. Radio1 wilde graag, maar men kon geen tegenkandidaat van de VCR vinden om een discussie te voeren op Radio1.
De Vereniging Commerciële Radio (VCR) zegt zich te realiseren dat hun positie op dit moment uitermate zwak is. En dat zij de broedende kip niet verder willen verstoren volgens radio 1 waarmee we het kabinet bedoelen.
Protest Advertentie
Q The Beat overweegt, samen met enkele radiocollega’s, een advertentie te plaatsen in de dagbladen als reactie op de gisteren verschenen advertentie van de bestaande FM commerciële.
De bestaande commerciële FM partijen proberen de publieke opinie met eenzijdige informatie te beïnvloeden. Of en wanneer deze advertentie geplaatst wordt is nog niet bekend, toch willen we u de tekst die de advertentie zal bevatten al laten lezen.
Q The Beat: Wij begrijpen het heel goed
De commerciële radiostations zijn een volwassen bedrijfstak. Dagelijks stemmen vele miljoenen Nederlanders op ons af, bij onze bedrijven werken ruim 1100 mensen en sommigen van ons zijn niet zo slim geweest door langlopende verplichtingen aan te gaan, terwijl concessies aflopen.
De overheid houdt ons echter al dertien jaar aan het lijntje, en de beslissing over de verdeling van de FM-frequenties wordt helaas steeds opnieuw uitgesteld door een plotselinge ommezwaai van de kamer en demagogische acties van de twee grootste zenders. Met een veiling van frequenties voor de hoogste bieder wordt de macht van de bestaande stations volledig afgebroken en moet iedereen opnieuw zijn plaats verdienen. De kans is groot dat luisteraars hierdoor veel meer keuze krijgen, nieuwe bedrijven krijgen kansen, meer werkgelegenheid ontstaat.
De tweede kamer heeft in maart unaniem besloten dat een veiling wellicht niet de enige verdeelmethode zou zijn en heeft het kabinet opdracht gegeven naar een alternatief te zoeken. Het kabinet heeft toegezegd om het advies van de Commissie Bouw te goeder trouw uit te werken. Deze commissie van wijze mannen concludeerde dat de enige eerlijke verdeelmethode een veiling was, waarbij de stations de overheid gaan betalen. Dat willen wij ook graag. Over de hele wereld krijgen nieuwkomers een eerlijke kans om ongelijke situaties te vermijden.
Nu is het kabinet zo wijs alsnog te besluiten om alle frequenties te veilen. De argumenten hiervoor zijn dat alle geraadpleegde specialisten het erover eens zijn dat alle alternatieven juridisch onhoudbaar zijn en onoverkomenlijke praktische bezwaren met zich meebrengen.
Dat is niet vreemd, omdat de Commissie Bouw al eerder heeft aangegeven dat er nog enkele belangrijke punten nader onderzoek behoefden. Bij de presentatie van het voorstel gaf de commissie aan dat het oorspronkelijke plan garant stond voor de meest eerlijke en transparante verdeling bij schaarste.
Wij dringen er bij het Kabinet op aan onze luisteraars en onze bedrijfstak serieus te nemen. Als er problemen zijn, geef ons dan de kans die gezamenlijk met de overheid op te lossen. Wij vragen Den Haag met de enige oplossing te komen die de bestaande bedrijfstak respecteert. Dat is uiteindelijk ook de conclusie van de Commissie Bouw en de alsnog geraadpleegde specialisten.
Terugvallen op een veiling blijkt de enige oplossing om te komen tot een eerlijke en transparante verdeling van etherfrequenties.
Dit is geheel in overeenstemming met het uitgangspunt voortvloeiende uit de behoefte van onze luisteraars. Politieke objectiviteit met steekhoudende argumenten. Ondanks het zoeken naar een goed alternatief.
Luisteraars, wij zullen ervoor knokken om uw favoriete stations op de frequenties te krijgen die ze verdienen. En u begrijpt dat wij er ook voor zullen knokken om onze bedrijven te laten voortbestaan. (RadioWereld / 8-6-2001)