Het kabinet heeft een enorm probleem met de toewijzing van commerciële radiofrequenties. Vrijdag moet de ministerraad een besluit nemen, maar staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat had gisteren nog geen voorstel voor het kabinet.
De Vries wil het liefst de frequenties volgens het oorspronkelijke kabinetsplan veilen, maar de Tweede Kamer geeft de voorkeur aan een opzet waarbij de bestaande stations hun frequentie behouden. Ook De Vries’ eigen VVD houdt vooralsnog vast aan die voorkeur, zegt het liberale kamerlid Nicolaï.
Verkeer en Waterstaat zoekt al weken naar een toewijzing die werkbaar is en aanvaardbaar voor de Kamer. Op grond van dit dubbele criterium zijn veel varianten verworpen, waaronder het voorstel van de door De Vries zelf ingestelde commissie-Bouw. Deze wil de zeven bestaande commerciëlen hun frequentie laten behouden en drie nieuwe frequenties veilen.
Bouw is ontstemd over De Vries’ negatieve reactie op dit voorstel, zo blijkt uit een brief die de commissie eerder deze maand aan de staatssecretaris stuurde. Juridische bezwaren die volgens De Vries aan het voorstel kleven, zijn niet zo zwaar dat moet worden afgezien van uitvoering, aldus de commissie. Zij stelt vast dat De Vries advies vroeg om te kunnen tegemoetkomen aan de wens van de Kamer en veronderstelt dat zij dit eigenlijk niet wil.
Letterlijk schrijft de commissie dat de bevindingen van de staatssecretaris ‘gebaseerd zijn op andere uitgangspunten dan die welke aan onze commissie zijn gesteld’.
Eén van de opties die nog op tafel ligt bij Verkeer en Waterstaat is een ‘beauty contest’, waarbij stations in aanmerking kunnen komen voor een frequentie als zij voldoen aan bepaalde vereisten. Een probleem is dat de VVD-fractie tegen zo’n ‘contest’ is als daarin ook programmatische eisen worden gesteld. ‘Met de inhoud van de programma’s wensen wij ons niet te bemoeien’, aldus de VVD’er Nicolaï.
De tijd dringt. Volgens internationale afspraken moet in september duidelijk zijn welke frequenties Nederland heeft toegewezen. In het oorspronkelijke voorstel zouden zeven frequenties worden geveild onder bestaande en nieuwe partijen. Bestaande zenders liepen zo de kans uit de ether te verdwijnen. Na een lobby van de stations verwierp de Kamer dit voorstel.