De commerciële radiozenders zullen zich met alle mogelijke juridische middelen verzetten tegen het plan van het kabinet de FM-frequenties te verkopen aan de hoogst biedende. Dat zei directeur Erik de Zwart van Radio 538 gisteren na de publicatie van de voorstellen van het kabinet.
Ook in de Tweede Kamer stuiten de ideeën van de staatssecretarissen Van der Ploeg (Media) en De Vries (Verkeer) op groot verzet. Op GroenLinks na zijn alle partijen tegen de door het kabinet voorgestelde veiling.
De grootste regeringspartij PvdA zal volgende week tijdens een Kamerdebat over de plannen proberen een meerderheid te vinden voor het organiseren van een zogenoemde `beauty-contest’.
Daarbij moet het kabinet bepalen welke zender recht krijgt op een frequentie aan de hand van bepaalde criteria.
Op die manier kan worden bereikt dat zenders als Sky Radio of Radio 538 te beluisteren blijven op de frequentie die ze nu hebben.
Kamerlid Wagenaar (PvdA): ,,De hele Kamer steunde destijds mijn motie voor handhaving van de bestaande commerciële zenders en het geven van kansen aan nieuwkomers. Dat kunnen we ook bereiken door over te stappen van een veiling naar uitgifte.”
Probleem is dat coalitiepartner VVD niets voelt voor deze oplossing. ,,Dat is kiezen voor een communistisch model. Dan kies ik liever voor de oplossing van het kabinet”, zegt Kamerlid Nicolaï.
Volgens Van der Ploeg is het gevolg van kiezen voor uitgifte tenminste een jaar vertraging. ,,Bovendien betekent uitgifte een verregaande politieke bemoeienis met het mediabeleid. Daar is het kabinet tegen.”
Wagenaar daarentegen vindt het jaar vertraging geen probleem omdat in de praktijk blijkt dat de uitvoering van de herverdeling van de frequenties toch al is vertraagd: ,,Dan denk ik beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.” Ze krijgt daarvoor steun van de andere coalitiepartner D66. ,,Het dossier wordt nu gedomineerd door onwil en doofheid van de kant van het kabinet. Het is onredelijk de bestaande zenders zo zwaar aan te slaan. Ik kies dan voor uitgifte, zonder te veel betutteling van de kant van de overheid”, aldus Kamerlid Bakker (D66) (27 juni 2001)