De NOS dreigt de herindeling van etherfrequenties voor radiozenders te blokkeren als Radio 1, 2, 3 en 4 straks niet in het hele land goed te ontvangen zijn. Zolang het kabinet geen volledig landelijke dekking vooraf garandeert, weigert de NOS mee te werken aan de frequentieverdeling. Volgens een woordvoerder kan dit ertoe leiden dat de veiling van etherfrequenties voor lange tijd moet worden opgeschort.
De Raad van Bestuur van de NOS maakt zijn standpunt vandaag kenbaar in een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer.
Die hebben een groot meningsverschil over het veilen van frequenties; een meerderheid van de Kamer heeft het jongste kabinetsvoorstel hierover dinsdag onmiddellijk afgewezen. Waarschijnlijk stemt de Kamer volgende week tegen het plan.
Woensdag hebben Kamerleden van PvdA en CDA zich achter de eis van de NOS geschaard. De VVD wil eerst nadere gegevens zien.
De NOS voelt zich gegriefd door het kabinetsvoorstel. Daarin ontbreekt de garantie dat de vier publieke FM-zenders na de veiling overal goed kunnen worden beluisterd. Pas als de frequenties zijn verdeeld, wil het kabinet eventuele gaten dichten. Maar volgens de NOS is het dan te laat. ‘Dat is reparatie achteraf. En dat stelt niets voor, want na de frequentieverdeling zijn er nauwelijks nog reservefrequenties beschikbaar om te repareren’, zegt de woordvoerder.
Onderzoek van zenderbeheerder Nozema heeft volgens hem uitgewezen dat 2,2 miljoen luisteraars in de Randstad na de frequentieverdeling niet of nauwelijks meer Radio 1 – de nationale nieuwszender – kunnen ontvangen. In Oost-Nederland zouden 700 duizend mensen verstoken blijven van klassiek-zender Radio 4.
De NOS zegt dat staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat bij herhaling heeft gegarandeerd – ’twee, drie weken geleden nog’ – dat de vier publieke radiozenders overal goed te horen zouden zijn. ‘Vervolgens werden wij verrast door het kabinetsbesluit waarin die garantie vooraf ontbrak.’
Volgens de woordvoerder was dat reden om de medewerking aan het herschikken van etherfrequenties door Nozema voorlopig op te schorten.
De staatssecretaris kan de NOS in het uiterste geval een aanwijzing geven om haar etherfrequenties alsnog voor de herindeling beschikbaar te stellen. Maar volgens de zegsman van de NOS kan de publieke omroep daartegen juridische stappen ondernemen, waardoor het ‘nog jaren kan duren’ voordat de nieuwe frequentieverdeling van de grond komt.
Staatssecretaris De Vries tilt niet zwaar aan het dreigement van de omroepstichting, liet haar woordvoerder woensdag weten. ‘De staatssecretaris heeft al eerder tegen de NOS gezegd dat ze bij wet verplicht is om een volledig landelijke dekking te garanderen voor de publieke radiozenders.’
Hij zei het Nozema-onderzoek niet te kennen. De gevolgen van de actie van de NOS voor de frequentieverdeling zei hij nog niet te kunnen overzien. (28 juni 2001)