De publieke omroep moet op korte termijn starten met twee themakanalen: nieuws en cultuur. Dat stelt de Raad van Bestuur van de NOS voor aan de omroepvoorzitters (Raad van Toezicht). Het vertrouwelijke voorstel is een reactie op het onderzoek dat McKinsey heeft gedaan naar de toekomst van de publieke omroep in het tijdperk van de nieuwe media.
Het 24-uurs nieuwskanaal moet een samenwerking worden tussen de NOS en de omroepverenigingen. Waarbij de dagelijkse leiding en eindverantwoordelijkheid in handen ligt van een NOS-hoofdredacteur. Gestreefd wordt naar samenwerking met de regionale omroepen door afspraken met hen te maken over exclusieve levering van beeldmateriaal. Ook zullen korte sportflitsen op het kanaal te zien zijn.
Het cultuurkanaal zal voornamelijk kunstzinnige programma’s uitzenden die al eerder op één van de publieke zenders te zien zijn geweest. Een NOS-netcoördinator wordt belast met de leiding. In de redactie zitten vertegenwoordigers van de verschillende omroepverenigingen.
In het voorstel wordt tevens een vergaande samenwerking met andere publieke en private organisaties bepleit. Daarbij moet altijd het behoud van het niet-commerciële karakter van de omroep voorop staan. Wel vindt de Raad van Bestuur dat de wettelijke belemmeringen voor samenwerking met private partners moeten worden geslecht.
Verschillende omroepen waaronder de AVRO kennen dit soort samenwerkingsverbanden al, bijvoorbeeld met Natuurmonumenten, de Dierenbescherming en het Wereldnatuurfonds. Op het gebied van internet en interactieve televisie moet de publieke omroep nieuwe activiteiten ontplooien.
De Raad van Bestuur denkt daarbij aan het scheppen van zogenoemde communities, ontmoetingsplaatsen op internet voor burgers met een gezamenlijke interesse. De AVRO en de KRO kennen deze communities al.
De exploitatiekosten van alle plannen bedragen meer dan 100 miljoen gulden per jaar. Dat geld zal in de ogen van de Raad van Bestuur door de overheid beschikbaar moeten worden gesteld.