Het kabinet stevent met het nieuwe voorstel om de commerciële fm-radiofrequenties te veilen, af op een flinke botsing met de Tweede Kamer.
De fracties van PvdA en D66 noemen de uitkomst een ‘achternamiddag-voorstel’ en een ‘gedrocht’. Na maanden gebakkelei tussen regering en parlement dreigt de herverdeling van de fm-band op een fiasco uit te lopen.
Ook de commerciële zenders zijn woedend over het laatste plan van de staatssecretarissen De Vries (telecommunicatie, VVD) en Van der Ploeg (media, PvdA).
De rijksvoorlichtingdienst is gisteren door protesterende luisteraars platgebeld. Ook zijn kamerleden de afgelopen dagen bestookt met een bombardement van e-mails. Luisteraars zijn door reclamespotjes op Radio 538 en SkyRadio opgeroepen dit te doen.
Een herverdeling en herschikking van de fm-band is nodig om zo ruimte te maken voor nieuwe frequenties. Het kabinet wil dat doen door alles te veilen en aan vier van de kavels inhoudelijke voorwaarden te koppelen. Hierdoor komen in ieder geval een klassieke, een Nederlandstalige en een nieuwszender in het bezit van een plek op de fm-band.
Deze zogeheten ‘gekleurde’ veiling komt echter niet tegemoet aan de bezwaren van de Tweede Kamer. Met name PvdA en D66 zijn enkele maanden geleden gezwicht voor de stroom e-mails die zij kregen van luisteraars van SkyRadio en Radio 538. Deze zenders zijn tegen de veiling, omdat zij het onjuist vinden dat zij moeten dokken voor frequenties die zij zelf populair hebben gemaakt.
PvdA-woordvoerster Wagenaar voorspelt volgende week in de Kamer een ‘pittig debat’. Net als D66-woordvoerder Bakker wil zij dat het kabinet het plan van de commissie-Bouw, waarbij zeven bestaande zenders voorrang krijgen en de resterende drie kavels onder nieuwe bedrijven wordt geveild, in licht gewijzigde vorm gaat uitvoeren. PvdA en D66 gaan onder geen beding akkoord met een veiling.
De regering zit hierdoor met een groot probleem, want alle oppositiepartijen zijn voor een derde variant, de zogeheten beauty contest waarbij zenders alleen op basis van programma-inhoud worden geselecteerd. Een veiling wijzen ook zij af. De oppositie zal voor elke motie van PvdA en D66 stemmen die een verkoop per opbod dwarsboomt.
Het kabinet zit in grote tijdnood, omdat per 1 september de fm-band wordt herverdeeld en daarover reeds internationale afspraken zijn gemaakt. Nu al vreest staatssecretaris De Vries dat door recente vertragingen niet alle zenders na 1 september kunnen blijven uitzenden. (2001-06-27)