De Kamermeerderheid voor het toedelen van radiofrequenties aan bestaande stations als Sky Radio en Radio 538 is weg nu de VVD toch maar liever wil veilen. De VVD heeft dat besloten na bestudering van de argumenten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en telecomwaakhond Opta om de radiofrequenties via een veiling te verkopen.
Daardoor zijn PvdA en D66 alleen komen te staan. Zij willen zeven frequenties toedelen aan de bestaande zenders, en alleen de drie nieuwe frequenties veilen onder nieuwkomers.
VVD-staatssecretaris De Vries van Telecommunicatie, die wil veilen, wordt nu gesteund door haar fractie. Het CDA blijft staan op het standpunt dat een wedstrijd op basis van criteria het eerlijkst is.
Vorige week werd bekend dat de toezichthouders NMa en Opta forse kanttekeningen plaatsen bij het voorstel van de commissie-Bouw om de bestaande stations op hun eigen frequentie te laten zitten en de overige drie te veilen onder nieuwkomers.
De NMa vindt dat de bevoorrechte behandeling van de bestaande stations niet direct te rechtvaardigen is. De Opta noemt het plan-Bouw ‘fnuikend voor de vernieuwing en concurrentie op de radiomarkt’. Er is volgens de Opta geen maatschappelijk belang om bestaande stations voor te trekken.
VVD-Kamerlid Nicolaï vindt het oordeel van de Opta verontrustend. ‘Het zet mij absoluut weer aan het denken.’
PvdA-kamerlid Wagenaar is niet onder de indruk van de adviezen. ‘Zij vinden veilen beter, maar dat is voor ons een gepasseerd station.’
D66-Kamerlid Bakker vindt dat de NMa en Opta te gemakkelijk voorbijgaan aan het feit dat op de radiomarkt sprake is van gegroeide rechten en juridische posities die daaruit voortvloeien. ‘De overheid heeft op dit dossier twaalf jaar zitten knoeien. We moeten nu tot een verdeling van de frequenties komen. Daarbij moeten we acht slaan op de luisteraars’, aldus Bakker.
De Vries hield de adviezen van NMa en Opta lange tijd geheim, maar de staatssecretaris liet de Kamer onlangs wel weten dat hun adviezen erop wijzen dat het plan-Bouw juridisch onuitvoerbaar is. ( Volkskrant / 18 Juni 2001)