Search
Close this search box.

EFM vraagt faillissement aan.

EFM Midden Nederland heeft zojuist in een persbericht bekend gemaakt dat er faillissement is aangevraagd voor het radiostation. Het feit dat het kabinet toch door wil gaan met het veilen van de etherfrequenties, ondanks dat een kamermeerderheid hier tegen is, heeft volgens EFM het station de nekslag gegeven.

EFM zat al enige tijd in de problemen. Het station had een etherfrequentie nodig om te kunnen overleven. De overheid heeft EFM de indruk gegeven dat de etherfrequenties op 1 september 2000 opnieuw zouden worden verdeeld, maar deze datum is, zoals bekend, niet gehaald. Dit uitstel heeft EFM in de problemen gebracht.

Er zijn geen financiers meer die nog bereid zijn om geld in het station te stoppen. Als het kabinet had besloten om niet te veilen en een vergelijkende toets in te zetten op grond van bedrijfseconomische criteria, dan waren er nog wel financiers te vinden geweest. Dit omdat EFM zich dan in een unieke positie had bevonden, aldus het station. De herverdeling had dan wel op korte termijn moeten plaatsvinden.

Dit heeft tot gevolg gehad dat de aandeelhouders hebben besloten om de stekker er uit te trekken. Op 10 juli is er dan ook een faillissement aangevraagd, en de uitzendingen zijn om 17.00 uur gestaakt. EFM noemt zichzelf een van de eerste slachtoffers van de besluiteloosheid van de overheid.

Aijolt Brongers, (directeur van EFM): Het station had er geen vertrouwen meer in dat er nog een vergelijkende toets zou komen. En als hij er al zou komen, dan wordt dat doorgeschoven naar het volgende kabinet. ” EFM heeft er absoluut geen vertrouwen in dat er eind augustus een besluit komt over een eventuele vergelijkende toets”.

Het station kon gewoon geen uitstel meer aan: “We hebben de afgelopen maanden al het ene gat met het andere moeten dichten, en dat gaat niet meer”.

Brongers: Ik ben erg verbolgen over het optreden van de overheid de afgelopen periode: “De staatssecretaris had eigenlijk afgelopen vrijdag af moeten treden, maar dat is om allerlei redenen niet gebeurd”, aldus de directeur. Hij verwacht dat EFM voorlopig niet de laatste zal zijn die de komende periode stopt met uitzenden. (MvD/M)
(10 juli 2001)