Kabinet houdt vast aan veiling frequenties

Het kabinet houdt onverkort vast aan de veiling van de frequenties voor commerciële radiozenders. Dat hebben de verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en D66 wil de frequenties door middel van een vergelijkende toets verdelen omdat dan de bestaande stations als Sky Radio en Radio 538 een grotere kans zouden hebben hun frequentie te behouden. Alle vormen van een vergelijkende toets, waarbij bedrijfseconomische citeria en soort programma’s het uitgangspunt zijn, stuiten volgens Van der Ploeg op onoverkomelijke problemen.

Toetsen op bedrijfseconomische criteria is wettelijk niet mogelijk en inhoudelijk toetsen is juridisch kwetsbaar. ,,Transparante criteria opstellen is heel moeilijk. We begeven ons dan in een juridisch moeras”, verwacht Van der Ploeg. Bovendien kost de voorbereiding zeker anderhalf jaar en dat is te lang. Zenders die nog geen frequenties hebben, zouden verder uitstel kunnen aangrijpen om naar de rechter te stappen.

Van der Ploeg benadrukte dat veilen altijd het uitgangspunt is geweest. Een andere methode komt alleen in beeld als die duidelijke voordelen heeft, bijvoorbeeld als het algemeen belang in het geding is. Dat is nu niet het geval. Met veilen wordt recht gedaan aan alle belangen omdat bestaande zenders en nieuwkomers gelijke kansen hebben, aldus Van der Ploeg. Bevoordelen van bestaande zenders is zowel bij veilen als een vergelijkende toets niet mogelijk.

De Vries wil dat de zenders op 1 september 2002 op hun nieuwe frequenties kunnen gaan uitzenden. Voor die tijd vindt de veiling plaats. Wanneer die begint, is nog niet bekend. Ze wilde niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe confrontatie met de Tweede Kamer. De bewindslieden hebben voor de veiling officieel geen toestemming nodig van het parlement.

Onlangs verlengde De Vries de vergunningen voor de bestaande zenders met een jaar tot 1 september 2002. De nieuwe zenderindeling had op 1 september van dit jaar moeten ingaan. Niet alleen het politieke gekrakeel heeft de vertraging veroorzaakt. De Vries en Van der Ploeg gaven vrijdag toe dat ze zelf ook nog niet klaar waren met de voorbereidingen voor de herverdeling van de frequenties, terwijl ze de Tweede Kamer steeds hebben voorgehouden dat haast geboden was. PvdA, D66 en CDA zijn daarover zeer ontstemd.

De drie fracties leggen zich niet neer bij de veilingplannen van het kabinet. ,,Ik ben niet overtuigd”, zegt D66-Kamerlid Bakker. ,,Tegen veilen bestaan ook juridische bezwaren”, weet Kamerlid Wagenaar van de PvdA. CDA-Kamerlid Atsma noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet nog steeds vasthoudt aan het veilen.

Hij wil volgende week een debat over de kwestie omdat onderzoek volgens hem heeft uitgewezen dat er geen argumenten zijn voor de noodzaak van veilen. ,,Ik moet nog zien of het kabinet vasthoudt aan veilen als de Kamer volhardt.”

PvdA en D66 vinden het te vroeg om de positie van De Vries ter discussie te stellen. ,,Het is niet verstandig, van beide kanten niet, om op ramkoers te gaan”, meent Bakker. Net als Wagenaar en Atsma wil hij eerst het debat afwachten.

Voorzitter M. Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) vindt dat de staatssecretarissen er een ,,bende” van hebben gemaakt. Hij kondigt aan dat de bestaande commerciële zenders een veiling voor de rechter zullen aanvechten.
(ANP / 31 Augustus)