Business Nieuws Radio mag nieuwsprogramma’s blijven uitzenden op de FM-frequentie van Jazz Radio. Het Commissariaat voor de Media heeft klachten van de commerciele muziekzenders Arrow Classic Rock en Slam ongegrond verklaard.
,,Ik hoop dat er nu een einde komt aan al het gezeur”, zegt hoofdredacteur van Business Nieuws Michiel Bicker Caarten opgelucht. ,,We zijn op alle punten in het gelijk gesteld.”
Bij de beslissing van het Commissariaat voor de Media heeft zwaar gewogen dat Business Nieuws Radio te goeder trouw heeft gehandeld. De commerciele concurrent van Radio 1 heeft toestemming gevraagd aan staatssecretaris Van der Ploeg (Media), voordat de uitzendingen van halfom jazz en halfom nieuwsradio begonnen. Van der Ploeg gaf twee jaar geleden zijn fiat, ondanks het bezwaar van de mediawaakhond dat nieuwsprogramma’s eigenlijk niet in de muziekformule van Jazz Radio pasten. Daar mocht Business Nieuws op vertrouwen, aldus het commissariaat.
De uitspraak heeft vermoedelijk slechts tijdelijke waarde. Tegen de wil van een meerderheid van de Tweede Kamer heeft het kabinet eind juni besloten de FM-radiofrequenties voor muziek en nieuws te gaan veilen. Voor het kavel voor nieuws dienen zich nu twee gegadigden aan: Business Nieuws en Nieuws FM, dat nog slechts op papier bestaat. Nieuws FM, een initiatief van oud-journalist van het kortstondige experiment Veronica Nieuwsradio Martin Bosma, maakte deze week bekend de financiering rond te hebben.
Ook media-adviseur Peter Jelgersma heeft lang geijverd voor Nieuws FM. Hij schreef opiniestukken met Bosma. Jelgersma was woedend toen Business Nieuws in 1999 ging uitzenden. ,,Te dol voor woorden. Dit kan echt niet”, zei hij bij herhaling. Omdat Jelgersma tevens betaald adviseur is van staatssecretaris Van der Ploeg en minister Hermans van Onderwijs, die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte van radiofrequenties, heeft zijn lobbywerk voor Nieuws FM kwaad bloed gezet in de radiowereld.
Ad Ossendrijver van Arrow Classic Rock vindt dat Jelgersma zijn advieswerk, ook al heeft het niets met frequenties te maken, moet beeindigen. ,,Jelgersma heeft 25 jaar mediakilometers in de benen. Dan kan hij niet tegelijkertijd adviseur zijn bij het ministerie van OCW. Misschien kan hij zelf die functies goed scheiden, maar anderen kunnen dat niet. Nederland is daar te klein voor.”
,,Jelgersma eet van twee walletjes”, zegt Erik de Zwart, directeur van Radio 538. Met Ton Lathouwers, directeuren Sky Radio, en oud-aandeelhouder van Business Nieuws Radio Michiel Herter valt hij Ossendrijver bij. De drie gaan nog een stap verder. Zij zeggen dat Jelgersma hen in ruil voor een aandelenpakket zijn invloed in Den Haag aanbood om een radiofrequentie te bemachtigen. Ze zeggen dat Jelgersma hen ging tegenwerken toen ze daar niet op ingingen.
Jelgersma wijst de kritiek van de hand als ,,pure kinnesinne van een stel gegriefde ondernemers die hun eigen belang nastreven. En er is veel geld mee gemoeid.” Maar Herter, Lathouwers en De Zwart houden hun uitspraken staande. ,,Desnoods verklaren we dat onder ede.”
Oud-aandeelhouder van Business Nieuws Radio Michiel Herter: ,,Voor 5 procent van de aandelen in Business Nieuws zou Jelgersma ervoor zorgen dat er geen veiling van radiofrequenties zou komen. Wij zijn er niet op ingegaan. Een tijdlang hoorden we niks. Toen bleek dat Jelgersma bezwaar had aangetekend tegen het feit dat staatssecretaris Van der Ploeg Business Nieuws Radio had toegestaan om uit te zenden op de FM-frequentie van Jazz Radio. Chantage wil ik het niet noemen. Hij doet het gewoon om te pesten.”
Directeur Lathouwers van Sky Radio vertelt een soortgelijk verhaal, dat bevestigd wordt door Erik de Zwart van Radio 538. Sky Radio speelde een half jaar geleden met de gedachte om een nieuwszender te beginnen. Lathouwers: ,,Jelgersma nam in die tijd contact met mij op om te praten over onze plannen. Hij zei dat hij een frequentie voor mij kon regelen in ruil voor 10 a 15 procent van de aandelen. Ook vroeg hij me om Business Nieuws Radio te laten vallen als volwaardig lid van de Vereniging van Commerciele Radiozenders.”
Jelgersma draait de zaak om en zegt dat Herter, Lathouwers en De Zwart contact met hem op namen. Ook ontkent hij aandelen te hebben gevraagd in ruil voor het tegenhouden van veilingen of het regelen van frequenties. Tot dat laatste acht hij zichzelf ook niet in staat. ,,Het enige gesprek dat ik met Lathouwers en De Zwart heb gehad in de afgelopen twee jaar is op hun initiatief gehouden. Ze wilden dat ik mee zou werken om te proberen de veiling van FM-frequenties af te blazen.” Jelgersma zegt nu dat hij al twee jaar niet meer is betrokken bij Nieuws FM. Maar dat wordt tegengesproken door Marc Nanning, lid van de Raad van Bestuur van Strengholt, eigenaar van Noordzee FM. ,,Een jaar geleden ongeveer kwamen hij en Martin Bosma langs om de plannen met Nieuws FM uit te leggen. Hij was uit op samenwerking. Hij zei dat Nieuws FM een ‘zeer goede kans had’ om een frequentie te bemachtigen.”
De omstreden media-adviseur werpt tegen dat hij Van der Ploeg adviseert over kabelzaken en Hermans over het computernetwerk voor het onderwijs, Kennisnet, wat niets te maken heeft met frequenties voor radio en televisie. ,,Frequenties boeien me niet”, zegt hij bovendien. ,,Ik misbruik mijn positie niet. Ik maak altijd duidelijk waarvoor ik kom, ik weet de dingen goed te scheiden.” (Algemeen Dagblad / Milja de Zwart / 20 juli)