Staatssecretaris Monique de Vries (VVD, verkeer en waterstaat) moet opstappen nu gebleken is dat ze de Kamer ‘relevante informatie heeft onthouden’ over de verdeling van FM-frequenties onder commerciele zenders. Dat zegt CDA-kamerlid Atsma. ,,Dat is een politieke doodzonde. Haar positie is onhoudbaar”, stelt de CDA-media-woordvoerder.
Ook PvdA en D66 hebben harde kritiek op De Vries. ,,Ik vraag me af of De Vries informatie heeft achtergehouden om steun van de Kamer te verwerven”, zegt Bakker (D66). ,,De Vries heeft ons niet correct en niet volledig geinformeerd. Daarmee werd de Kamer op het verkeerde been gezet. Dat is ernstig.” Wagenaar (PvdA): ,,Ik vind dat ze haar grondwettelijke informatieplicht aan de Kamer lichtzinnig heeft ingevuld.”
De kamerleden kwamen gisteren met hun kritiek na een hoorzitting over de verdeling van de commerciele FM-frequenties, waarover de Kamer al maanden in conflict is met De Vries en haar collega Van der Ploeg (media).
De Vries heeft de Kamer steeds voorgehouden dat de tijdsdruk zeer groot was en dat de fracties daarom snel akkoord zouden moeten gaan met het kabinetsplan om de frequenties te veilen, anders zouden er ‘stiltes in de ether’ vallen. De tijdslimiet lag volgens haar op 1 september, zodat de zenders aan het eind van dit jaar op hun nieuwe frequenties zouden kunnen uitzenden.
Vertegenwoordigers van de zendermaatschappijen Nozema en Broadcast Partners lieten gisteren weten dat ze De Vries in maart hebben gewaarschuwd dat dat onhaalbaar zou zijn, omdat de (technische) voorbereidingen tussen de zes en 25 maanden in beslag nemen. De maatschappijen wezen haar er ook keer op keer op, dat het verkrijgen van bouw- en milieuvergunningen voor nieuwe zendmasten veel tijd zou kosten, evenals de daadwerkelijke invoering van de nieuwe frequentieverdeling. In het meest optimistische geval kunnen de zenders in 2003 op hun nieuwe frequenties aan de slag, verwachten ze.
Eind augustus gaf De Vries toe dat ze zich heeft verkeken op de technische implicaties. Ze heeft de vergunningen voor de bestaande zenders als Sky Radio en Radio 538 verlengd tot 1 september 2002. Dan zou de nieuwe frequentie-indeling een feit moeten zijn. De veiling zou in de loop van volgend jaar moeten worden gehouden. De Kamer overweegt ook ambtenaren van het ministerie van verkeer en waterstaat uit te nodigen voor een hoorzitting.
Half november debatteert de Kamer met de staatssecretarissen. CDA, D66 en PvdA, een kamermeerderheid, zijn tegen veilen en willen de frequenties verdelen middels een vergelijking tussen de potentiele zenders. (Trouw / 5 Okt 2001)