Kamer betwijfelt volledigheid informatie staatssecretaris

PvdA, CDA en D66 betwijfelen of staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) de Tweede Kamer juiste en volledige informatie heeft gegeven over de verdeling van frequenties onder commerciële radiozenders. Dat bleek vandaag na afloop van een hoorzitting over dit heikele onderwerp, waarover de Kamer al maandenlang in conflict is met De Vries en staatssecretaris Van der Ploeg (Media).

De Vries heeft de Kamer steeds voorgehouden dat de tijdsdruk zeer groot was en dat de fracties daarom snel akkoord zouden moeten gaan met het kabinetsplan om de frequenties te veilen, anders zouden er ‘stiltes in de ether’ vallen. De tijdslimiet lag volgens haar op 1 september, zodat de zenders aan het eind van dit jaar op hun nieuwe frequenties zouden kunnen uitzenden.

Vertegenwoordigers van de zendermaatschappijen Nozema en Broadcast Partners lieten donderdag weten dat ze De Vries in maart onomwonden hebben gewaarschuwd dat dat onhaalbaar zou zijn omdat de (technische) voorbereidingen tussen de zes en 25 maanden in beslag nemen.

,,Ik vraag me af of De Vries informatie heeft achtergehouden om steun van de Kamer te verwerven”, aldus D66-Kamerlid Bakker. ,,Als het om betrouwbaarheid en volledigheid van informatie gaat, dan heb je de staatssecretaris als rots in de branding nodig.”

PvdA-Kamerlid Wagenaar vindt dat De Vries niet met de nodige precisie heeft gecommuniceerd met het parlement. ,,En dat is zacht uitgedrukt.” CDA’er Atsma stelt klip en klaar dat De Vries de Kamer onvolledig heeft ingelicht. Deze drie fracties, een Kamermeerderheid, zijn tegen veilen en willen de frequenties verdelen door een vergelijkende toets.

Al in 1999 hebben de zendermaatschappijen De Vries voor het eerst voorzichtig gewaarschuwd dat haar planning te optimistisch was. ,,We maakten ons zorgen over de uitspraken van De Vries in Tweede Kamer in het licht van de kennis die wij hadden”, aldus woordvoerder Koning van Nozema. ,,Ze wist van ons dat het allemaal te langzaam ging, maar het verwonderde ons dat dat in de correspondentie met de Kamer niet terugkwam. We constateren nu dat zij fout zat en wij goed.”.

Ook Kamerlid Nicolaï van de VVD, partijgenoot van De Vries, vindt dat de staatssecretaris slordig heeft gehandeld, maar beklemtoont dat ook de zendermaatschappijen veel eerder met de voorbereidingen hadden moeten beginnen.

De zendermaatschappijen wezen de staatssecretaris er keer op keer op dat het verkrijgen van bouw- en milieuvergunningen voor nieuwe zendmasten heel veel tijd kost en dat de daadwerkelijke invoering van de nieuwe frequentieverdeling ook tijdrovend is. In het meest optimistische geval kunnen de zenders in 2003 op hun nieuwe frequenties aan de slag, verwachten de zendermaatschappijen.

Eind augustus gaf De Vries toe dat ze zich heeft verkeken op de technische implicaties. Ze heeft de vergunningen voor de bestaande zenders als Sky Radio en Radio 538 verlengd tot 1 september 2002. Dan zou de nieuwe frequentie-indeling een feit moeten zijn. De veiling zou in de loop van volgend jaar moeten worden gehouden.

De Kamer overweegt ook ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat uit te nodigen voor een hoorzitting. Half november debatteert de Kamer met de staatssecretarissen. Vanaf nu alleen nog in de openbaarheid, als het aan Bakker ligt. ,,Ik ga nooit meer de binnenkamers in met De Vries. Daar had de informatie gewisseld kunnen worden, maar zelfs dat is niet gebeurd.” [ANP / 4 Oktober 2001]