Paars 2 heeft een definitief besluit over de verdeling van de frequenties onder commerciële radiostations op het bordje van het volgende kabinet gelegd. Vrijdag is besloten de vergunningen van de zeven landelijke commerciële radiozenders met ingang van 1 september 2002 met een jaar te verlengen en ruimte te maken voor twee nieuwe zenders. De negen stations, waaronder Sky Radio en Radio 538, moeten in totaal 15 miljoen euro betalen voor een vergunning van een jaar.
Daarmee komt een voorlopig eind aan de slepende kwestie van de herverdeling van de frequenties. Die had al vorig jaar geregeld moeten zijn, maar dat lukte niet omdat de Tweede Kamer, onder druk van de bestaande radiozenders, het plan van de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) om de frequenties te veilen, naar de prullenbak verwees.
De bewindspersonen moesten onder druk van de rechter, die tot spoed dwong, een besluit over de frequenties nemen. Ook is er door betere verdeling van de ether meer frequentieruimte bijgekomen, die ze zo snel mogelijk willen invullen en willen ze de stations laten profiteren van het daarmee samenhangende vergrote luisterbereik.
Als de zenders samen 15 miljoen euro gaan betalen, is dat zes keer zoveel als nu. De grotere stations zullen meer moeten betalen dan de kleinere. Over die verdeling wordt nog met de zenders overlegd, maar het kabinet heeft het laatste woord, stelde Van der Ploeg. Voor regionale FM- en AM-frequenties wordt ook eenmalig een bedrag gevraagd, waarna in 2003 ook een nieuwe verdeelprocedure volgt.
VCR
Voorzitter M. Banga van de VCR (de koepelorganisatie van commerciële radiostations) en baas van Sky Radio noemt het bedrag ,,een godsvermogen”. Hij is weliswaar blij dat de frequenties niet worden geveild, maar had liever zekerheid gehad voor langere tijd. ,,Een definitief besluit is weer vooruitgeschoven.”
De vergunningen lopen op 1 september 2003 af. In de tussentijd zal het kabinet twee verdeelinstrumenten uitwerken: een veiling en een vergelijkende toets met economische en cultuurpolitieke criteria. In 2003 wordt gekozen voor een van deze twee instrumenten, waarmee de frequenties worden verdeeld voor een periode van acht jaar. De twee nieuwe frequenties die nu vrijkomen, worden ook verdeeld via een vergelijkende toets.
Minister Van der Ploeg
Van der Ploeg benadrukte dat de zenders aan het feit dat ze nu een frequentie behouden of krijgen geen enkel recht voor de verdeling in 2003 kunnen ontlenen. Om er voor te zorgen dat de zittende zenders in de tussentijd niet nog meer economisch voordeel opbouwen ten opzichte van andere belangstellenden, heeft het kabinet gestreefd naar een zo hoog mogelijke bijdrage. ,,Het speelveld moet in 2003 gelijk zijn”, aldus Van der Ploeg.
Hij en De Vries vinden dat ze geen politieke nederlaag hebben geleden omdat de door hun gewenste veiling niet doorgaat. ,,Er was nu eenmaal geen draagvlak in de Tweede Kamer. Dan moet je het anders oplossen”, aldus Van der Ploeg. PvdA, CDA, D66 waren tegen veilen.
PVDA
PvdA-Kamerlid Wagenaar is blij dat de bestaande zenders kunnen blijven en er twee nieuwe bijkomen. Ze juicht het toe dat kapitaalkrachtige zenders als Sky Radio meer moeten betalen dan de ‘kleintjes’. Ook D66 vindt de verdeling van de radiofrequenties zoals die nu door het kabinet is voorgesteld acceptabel. Maar de echte oplossing moet door een nieuw kabinet worden geboden, zegt woordvoerder Bakker. ,,Het lukte nu gewoon niet. De verdeeldheid in de Tweede Kamer en in het kabinet was gewoon te groot.”
VVD
VVD-Kamerlid Nicolaï betitelt de gang van zaken rond de frequenties als een blammage. Hij nam weliswaar geen openlijk stelling tegen PvdA en D66, maar hoopt dat de frequenties uiteindelijk worden geveild. Hij verwacht dat het nog zeer moeilijk zal worden een Kamermeerderheid te vinden voor een verdeelinstrument. ,,Het moet in een nieuw regeerakkoord worden geregeld.”
CDA
CDA-Kamerlid Atsma constateert dat het kabinet heeft gefaald. ,,Het is er niet in geslaagd echt met iets te komen. Dat moet een volgende coalitie doen. De Vries heeft volgens Atsma bovendien bakzeil moeten halen, omdat er van veilen niks is gekomen. De Vries heeft overigens nog veel uit te leggen aan de Kamer, vindt het CDA.
Zij heeft namelijk de Kamer steeds voorgehouden dat die snel moest instemmen met veilen, omdat anders internationale afspraken over herschikking van de ether afspraken zouden worden geschonden. Dat bleek bij nader inzien niet het geval, omdat de afspraken nog niet rond waren. [ANP]