Voorlopig einde aan ‘ethersoap’

De Tweede Kamer is gisteren schoorvoetend akkoord gegaan met de door het kabinet voorgestelde tijdelijke verdeling van FM-frequenties onder commerciële radiozenders. Alleen voor Business Nieuws Radio (BNR) wil zij meer frequentieruimte inruimen.

In het voorstel van het kabinet is voor de commerciële nieuwszender een dekking voorzien van 47 procent. Dat is meer dan nu het geval is, maar de Kamer vindt dat BNR op deze manier nooit kan concurreren met de publieke tegenhanger, Radio 1. PvdA en VVD drongen erop aan dat de extra ruimte niet ten koste mag gaan van frequenties voor nieuwkomers. Verder was er steun voor het kabinetsplan de vergunningen van zeven landelijke radiozenders als Sky Radio en Radio 538 met ingang van de herverdelingsdatum 1 september met een jaar te verlengen. Ook worden er twee frequenties aan de hand van een vergelijkende toets verdeeld onder twee nieuwkomers. De zenders moeten samen 15 miljoen euro voor de verkregen frequenties opbrengen, 11,5 daarvan moet van zittende stations komen.

De Kamer uitte tijdens het debat veel onvrede over de langslepende discussie over de verdeling van de frequenties. Zij verweet een van de verantwoordelijke staatssecretarissen, De Vries van Verkeer en Waterstaat, bovendien haar onzorgvuldig te hebben geïnformeerd. Er komt nog een vervolgdebat waarin onder meer het CDA een Kameruitspraak wil over haar optreden.

Onvriendelijke sfeer
Het debat verliep gisteren in een onvriendelijke sfeer. De voltallige Kamer maakte De Vries en staatssecretaris Van der Ploeg (Media) verwijten dat er grote verwarring is ontstaan over de verdeling van de frequentieruimte. Het kabinet wilde aanvankelijk de frequenties veilen, maar de Kamer hield dit, aangespoord door een luidruchtige lobby van de radiostations, tegen. Omdat de rechter het kabinet heeft gedwongen snel duidelijkheid te verschaffen, heeft het kabinet nu gekozen voor een tijdelijke uitgifte. Een nieuw kabinet moet kiezen of het de vergunningen veilt of na een vergelijkende toets voor acht jaar verdeelt. De vertegenwoordigers van de commerciële zenders ondergingen zuchtend het zoveelste debat in de ‘ethersoap’. “We zullen blijven praten en lobbyen”, liet een van hen weten. Het kabinet zal de komende weken de criteria uitwerken waaraan de twee nieuwe zenders moeten voldoen.