Overheid moet FM-frequenties veilen
De bestuursrechter in Rotterdam heeft gisteren bepaald dat de overheid de FM-frequenties van alle commerciële radiozenders moet gaan veilen voor een periode van acht jaar. Daarmee veegt de bestuursrechter de vloer aan met de zwakke tussenoplossing van het vorige kabinet, die louter werd uitgevaardigd om de politieke impasse te doorbreken.
In februari van dit jaar besloot het kabinet tot een tijdelijke verdeling. De bestaande zenders Sky Radio, Radio 538, Classic FM, Business Nieuws Radio, Noordzee FM, Yorin FM en 10FM mogen volgens die plannen hun uitzendfrequenties behouden tot 2003, bovendien krijgen twee nieuwkomers tijdelijk toegang tot de ether. Het kabinet zou intussen instrumenten gaan uitwerken om te komen tot een definitieve verdeling in september 2003.
Een groep nieuwe radiostations, met Veronica (Veronica FM en Kink FM) en NRG (Colorful Radio en Nieuws FM) als aanvoerders, is het daarmee oneens. In een ‘beauty-contest’, een vergelijkende toets op basis van marktaandeel, kabelbereik en reclame-inkomsten, maken zij weinig kans op één van de twee tijdelijke plekken in de ether. Zij voeren aan dat er geen technische belemmeringen zijn om alle frequenties nu al definitief te verdelen.
De bestuursrechter bepaalde gisteren in het voordeel van de nieuwkomers: door de onenigheid tussen kabinet en Tweede Kamer is een definitieve beslissing ten onrechte uitgebleven. Het kabinet moet voor 16 september een veiling aankondigen van alle beschikbare frequenties voor commerciële radiostations. Op 1 februari 2003 zou dan eindelijk een einde moeten komen aan het langjarige gesteggel.
Het ministerie van Economische Zaken, dat het frequentiedossier heeft overgenomen van Verkeer en Waterstaat, weet niet of het lukt voor 16 september een veiling uit te schrijven. Bovendien is de vraag of de zendermaatschappijen wel in staat zijn de technische voorzieningen te treffen, aldus het ministerie.
Omdat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord uitgaat van een tijdelijke toedeling voor één jaar en in 2003 op grond van een onderlinge vergelijking wil toewijzen, wordt ook een hoger beroep niet uitgesloten.
De huidige bezitters van een FM-frequentie zijn met de beslissing van de Rotterdamse bestuursrechter weer terug bij af. Opnieuw zien zij het schrikbeeld van een veiling voor zich opdoemen. Vorig jaar nog riepen zij hun luisteraars massaal op de Tweede Kamer te bestoken met mailtjes om te voorkomen dat de ‘vertrouwde’ zenders als Sky en 538 het in een veiling zouden moeten afleggen. Het mailbombardement slaagde, want onder druk van de Kamer moest het kabinet afzien van veiling.
Het gevolg was een gedrocht van een tussenoplossing. Na zes jaar gekissebis is het einde van de FM-soap nog altijd niet in zicht.
van onze mediaredactie
donderdag, 25-07-2002