Column: Concurrentie Nozema en Broadcast Partners (reactie op Michiel)

U zult begrijpen dat wij er bij Radio.nl geen gewoonte van maken om op publieke wijze met elkaar in discussie te treden. De reactie van mij op Michiel’s stuk en zijn reactie daarop hebben een hoog proefballon en 😉 gehalte. En mijn stuk is het laatste in deze vermakelijke reeks!

Maar toch… voor een gedeelte heb ik het gelijk aan mijn kant ;-). Van de grote torens die Nederland rijk is, is KPN de eigenaar van het betonnen gedeelte en Nozema van het stalen gevaarte. Je hebt dus met minimaal 1, danwel 2 eigenaren te maken.

De zenders in die torens staan in het KPN gedeelte. De coax leidt voor het overgrote deel naar de stalen constructie. Maar, zoals in Rotterdam het geval is, zijn ook veel (BP) antennes bevestigd aan de balustrade van de betonnen mast. In Tjerkgaast is helemaal geen stalen mast en ben je dus veroordeeld tot de betonnen mast. Masten als in Philippine, Jirnsum en Losser zijn helemaal van staal…

Indien aanwezig willen we allemaal wel op het hoogste punt in de stalen constructie, maar dat is niet altijd mogelijk. Nog afgezien op welke locatie in het kader van Zero-Base de zenders zijn gepland. Een efficiënte in deling van masten, zo heb ik al uitgelegd, is alleen mogelijk door een onafhankelijke derde. Maar die moet nog geboren worden. En als dat al het geval zou zijn is nog maar de vraag van welke signatuur die moet zijn: publiek of commercieel. Ik geloof niet zo in die onafhankelijkheid. Of rechters on- of afhankelijk zijn weten we immers ook pas volgende week. Een sterke uitspraak vol met keiharde argumenten waarom tot een veiling moet worden overgegaan is kortgeleden door voorzieningenrechter Simons gedaan. Maar gaat die stand houden? Het lijkt mij wel erg makkelijk om regelgeving zo aan te passen om een uitspraak van een rechter gewijzigd te krijgen. Zo wordt de rechtszekerheid met voeten getreden. Maar ach, dat is mijn mening.

Ik eindig maar met de laatste 2 zinnen van Michiel. Die luidden: “It’s simple economics. En die mechanismen doen hun vanzelf hun werk wel, mits ze de kans krijgen”. Tsja Michiel: Mits ze de kans krijgen. Gezien de wijze van privatiseren in het verleden en de trukendoos van het huidige kabinet in het kader van de (her)verdeling van frequenties heb ik daar weinig vertrouwen in. Het verleden geeft aan hoe de toekomst zal zijn. Wat men denkt en beoogt behoeft nog niet hetzelfde te zijn wat men feitelijk uitdraagt.

Gokje: ik verwacht dat de rechter de vloer met de wijzigingen in de (wet- en) regelgeving gaat aanvegen. Willens en wetens aanpassingen in (wet- en) regelgeving maken om toch je gelijk te krijgen zal door de rechtbank niet geaccepteerd worden. Er komt een veiling. En doe mij maar een paar boekjes over economie! Heb je Heertje?

Commentaar en reacties op dit stuk zijn van harte welkom.
Eric van Amerongen