Dit opinie artikel van Radio.nl is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer.
Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud zullen als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen.
Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen hun eigen opinieartikelen doormailen. De redactie behoud zich het recht voor altijd artikelen zonder opgave van reden te weigeren.
Reactie op columns van Michiel van Diesen op Radio.nl
Vrije concurrentie goed voor beide zenderoperators
Onder het mom van een ‘column’ fungeert Michiel van Diesen op de site Radio.nl als doorgeefluik voor ongefundeerde meningen van de concurrent van Nozema. Van Diesen voegt daar zelf nog wat minachtende opmerkingen aan toe . Hij noemt acties van Nozema ‘smerig’, hij verdraait feiten en noemt bezorgde burgers ‘hysterische dropmongolen’. Erik van Stokkom van Nozema zet de feiten nog even voor hem op een rij.
Door Erik van Stokkom
Allereerst krijgt Nozema veel eer toegewezen. Van Diesen suggereert dat Nozema de markt volledig domineert. De realiteit is anders. Er is sprake van een open markt, waarbij Nozema sterk wordt gehouden aan de regels en wensen van de overheid (hoofdaandeelhouder van Nozema). Nozema is een relatief klein bedrijf met 146 medewerkers en een omzet van 40 miljoen euro. Op de markt van zenderoperators heeft Nozema één belangrijke concurrent: Broadcast Partners, onderdeel van CBT, een voor mij niet doorzichtig bedrijf bestaande uit verschillende BV’s, met een onbekende omzet en een onbekend aantal personeelsleden. Zoals Van Diesen zelf schrijft, was onze concurrent tot voor kort behoorlijk succesvol bij het veroveren van een deel van de radiomarkt. Dit staat volledig haaks op de bewering dat Nozema een monopolist is die door de overheid voortdurend wordt bevoordeeld.
Betere service
Vanuit historisch perspectief: Nozema is in 1935 opgericht door de staat. De overheid voorzag dat elke omroep zelf een zenderpark wilde opzetten en stak daar een stokje voor. De bouw van zendmasten werd in eigen hand gehouden en zo werd voorkomen dat heel Nederland werd volgebouwd met allerlei verschillende installaties. Pas begin jaren ’90 van de vorige eeuw ontstond het idee dat het goed zou zijn om een concurrent op de markt toe te laten. Nozema verloor een flink stuk marktaandeel aan nieuwkomer Broadcast Partners en moest hard werken om voldoende marktaandeel te behouden. Dit pakte prima uit voor de omroepwereld. Onder druk van de competitie kregen de omroepen een veel betere service. Klantvriendelijkheid en de beste prijs/kwaliteit zijn sindsdien de nieuwe credo’s van Nozema.
Belastinggeld
De bouw van zendmasten is niet betaald met belastinggeld, zoals Van Diesen suggereert, maar werd oorspronkelijk betaald door de omroepen (en hun leden). Tegenwoordig betaalt Nozema de zendmasten zelf. Het geld hiervoor komt van de klanten (omroepen) en uit de verhuur van mastruimte aan derden. Overigens zijn veel hoge opstelpunten in handen van KPN, waar Nozema ruimte huurt. En zoals u weet is KPN ook een commerciële ondernemer.
Over het verkrijgen van opstelpunten: het is nog altijd goed mogelijk om nieuwe zendmasten te bouwen. Zo start Nozema binnenkort midden in de stad Amsterdam met de bouw van een nieuwe zendmast met een hoogte van 145 meter. Het duurde drie jaar om hiervoor toestemming te krijgen. Daarnaast onderhandelt Nozema over het overnemen van bestaande opstelpunten met allerlei instanties, zoals de overheid, KPN en kabelmaatschappijen. Wilt u geen nieuwe masten bouwen? Er zijn in Nederland genoeg hoge gebouwen te vinden om antennes te plaatsen. Ons land telt 650 plekken die hoger zijn dan 70 meter en dit aantal neemt nog altijd toe. Ook Broadcast Partners kent deze mogelijkheden en kan van deze mogelijkheden gebruik maken om zijn bestaande zenderpark uit te breiden.
Rechtszaken en polemieken
Zoals gezegd heeft onze concurrent zonder hulp van Nozema in enkele jaren tijd een concurrerend, landelijk netwerk opgezet voor commerciële FM-radioklanten. Het risico dat Broadcast Partners failliet gaat door toedoen van Nozema is dus nihil. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de kleine bedrijven van vandaag de grote bedrijven van de toekomst kunnen worden, mits zij een goede strategie en goede leiding hebben: kortom als ze zich baseren op goed ondernemerschap. Het is voor onze concurrent verstandig om zich te richten op deze uitdaging, in plaats van te verzanden in rechtszaken en polemieken met een hoog Calimero-gehalte.
Waarom onze concurrent niet meer energie steekt in het verkrijgen van opstelpunten, is voor Nozema onduidelijk. Dat het niet gemakkelijk is, is een slechte reden. Met geduld, een goede planning en een vooruitziende blik heeft Nozema bewezen dat het wel degelijk kan. Als zenderoperator is het van het grootste belang om je zaken vroegtijdig te regelen. Klant eisen van de zenderoperators dat zij een goede lange termijn visie hebben, anders ontstaan er later problemen. En je kunt niet altijd achteraf bij de concurrent aankloppen als je in de problemen komt omdat je zelf de zaken niet op tijd hebt geregeld.
Omwonenden
De maatschappelijke weerstand tegen het plaatsen van zendmasten neemt inderdaad toe: dit is een belangrijke reden waarom Nozema akkoord is gegaan met het delen van haar zendmasten. Zo kunnen optimaal gebruik maken van de bestaande mogelijkheden. Ik zou omwonenden die zich zorgen maken over zendmasten zeker niet willen uitmaken voor ‘hysterische dropmongolen’, zoals Van Diesen doet. Deze mensen verdienen respect voor het feit dat zij zich verdiepen in hun leefomgeving. Daarbij is het een goede zaak dat zij er zeker van kunnen zijn dat de zenderoperators zich aan de regels houden, zodat er geen gevaar kan ontstaan voor de gezondheid.
Overigens heeft de overheid zelf bepaald dat er voor het Zerobase-plan zoveel mogelijk bestaande masten gebruikt moeten worden. Dit heeft als voordeel dat het plan veel sneller gerealiseerd kan worden. Oorspronkelijke wilde TNO vooral nieuwe opstelpunten gebruiken.
Laat er vrije concurrentie zijn tussen netwerkoperators, zonder overheidsbemoeienis. Met regels die voor iedereen gelden, met vrij gebruik van elkaars opstelpunten, zoals afgesproken. In Engeland worden de masten van de verschillende omroepen al langer gedeeld en ook daar ontstonden in het begin flink wat strubbelingen. Nu is het echter ‘common sense’ geworden en loopt de samenwerking uitstekend.
Verbeteringen
Voor een klein bedrijf heeft Nozema de laatste jaren erg veel verbeteringen doorgevoerd waar de omroepen profijt van hebben (mede ook omdat Broadcast Partners de ontwikkelingen op de voet volgt). Nozema komt als enige zenderoperator voortdurend met belangrijke innovaties, zoals het uitzenden van digitale televisie en digitale radio, single frequency netwerken, het delven van nieuwe frequenties en een videotrolley om tuidraden automatisch te onderhouden. De mogelijkheden om te innoveren blijven alleen bestaan als beide marktpartijen volgens de regels van de markt (en de overheid) eerlijk met elkaar kunnen concurreren. Het natuurlijke monopolie, waar Van Diesen het over heeft, bestaat niet meer, sinds er afspraken zijn gemaakt over site- en antennesharing.
Simplistisch
De suggestie van Van Diesen om de opstelpunten volledig in staatshanden te brengen is net zo belachelijk als zijn idee dat Nozema nog altijd een monopolist is. Het is simplistisch om Nozema op te splitsen omdat je op die manier een nieuw staatsbedrijf begint. Zo splits je een relatief klein bedrijf op dat daardoor niet langer nieuwe producten op de markt kan brengen en dat bovendien de concurrentieslag met andere infrastructuren (zoals kabel en satelliet; ja meneer Van Diesen: ook voor radio!) niet meer aankan.
Dat Nozema en Broadcast Partners de afgelopen jaren geen grote vrienden van elkaar zijn geworden, is een feit waar de overheid en onze klanten blij mee kunnen zijn. Want in de praktijk zien we te vaak dat concurrenten het met elkaar op een akkoordje gooien, zoals in de bouwwereld. Echter, de afspraken zijn duidelijk en er is dus feitelijk sprake van een ‘level playing field’.
Tot slot. Het is jammer dat Van Diesen slecht kan lezen. Nozema is niet uit op een monopolie op concurrerende infrastructuren, zoals Van Diesen beweert. Nozema wil een goede uitgangspositie verwerven, zodat de inwoners van Nederland straks meer keuzes hebben hoe zij hun radio- en televisiesignalen willen ontvangen. Hiertoe is een voorspoedige ongesplitste privatisering van Nozema voor alle partijen (en met name die van de omroepen) van het hoogste belang.
Erik van Stokkom / Nozema