Voor de rechtbank in Rotterdam is afgelopen donderdag een schikking getroffen tussen het ministerie van Economische Zaken, agentschap Telecom en Stads Radio Den Haag in de zaak waar de omroep meer tijd eiste om te kunnen overschakelen naar de nieuwe frequentie in afwachting van een toegezegde, financiële bijdrage. Dit betekent dat de omroep nu even rustig kan ademhalen en belangrijker nog, niet aanstaande zondag, 01 december, al moet overschakelen naar de nieuwe frequentie 92.0 MHz.
Bij de schikking is nu overeengekomen dat de tegemoetkoming in de kosten op 06 december (doch uiterlijk 13 december 2002) door de OLON (Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland) zal zijn ontvangen. Deze overkoepelende organisatie zorgt voor de verdeling naar de lokale omroepen. Dankzij de medewerking van Stads Radio Rotterdam en in overleg met de frequentieplanners van het ministerie heeft dit geresulteerd in een uitstel van frequentiewisseling tot 01 februari. Stads Radio Den Haag zal dan overschakelen naar de 92.0 MHz en direct daar achteraan kan Stads Radio Rotterdam dan de 93.9 MHz in gebruik nemen. Vervolgens kan dan ook Radio 4 haar nieuwe etherfrequentie in gebruik nemen en zo ‘rolt het balletje steeds verder’.
Stads Radio Den Haag stapte, gesteund door een bezwaarschrift van Stads Radio Rotterdam, twee weken geleden naar de rechter, omdat de onontbeerlijke vergoeding voor lokale omroepen die de Tweede Kamer al in 2001 had bedongen bij OC&W, nog steeds niet was overgemaakt. Ook de OLON had al diverse malen aangedrongen op het overmaken van het geld. Vrijwel alle lokale omroepen in ons land beschikken over onvoldoende financiële middelen om de kosten van een nieuw logo, nieuw briefpapier, nieuw jinglepakket en aanpassingen van bestaande reclameborden – die de opgelegde frequentiewijziging onder meer met zich meebrengt – te kunnen ophoesten.
Deze schikking in de inmiddels voortdurende ‘radiosoap’ voorkomt in ieder geval dat de lokale omroepen door de verplichte omschakeling in één klap enorm veel luisteraars of adverteerders verliezen. Ze hebben nu voldoende tijd en straks enkele middelen om een campagne te starten om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat men van frequentie gaat wisselen. [Radio.nl/Stads Radio Den Haag]