Het demissionaire kabinet is niet verplicht om per direct de frequenties te verdelen. Dit heeft de bestuursrechtbank in Rotterdam bepaald. ID&T Radio had de rechter verzocht om de overheid te dwingen het station per direct een frequentie toe te wijzen.
De rechter verwees deze eis echter naar de prullenbak, aangezien het kabinet heeft aangegeven door te gaan met de verdeling van de etherfrequenties. Dit ondanks het feit dat de verdeling door de Tweede Kamer controversieel is verklaart. ID&T stapte naar de rechter naar aanleiding van een brief van 16 oktober jongstleden, waarin de overheid weigerde het station een frequentie toe te wijzen.
‘Anders dan verzoekster ziet de voorzieningenrechter, nog daargelaten of de Directeur Informatie-infrastructuur van het Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post van het ministerie van Economische Zaken bevoegd is te besluiten op een aanvraag om een frequentievergunning, in de brief van 16 oktober 2002 niet een – uitdrukkelijke – weigering om een besluit op de aanvraag van verzoekster van 9 oktober 2002 te nemen.
Mede gelet op het “voorwaardelijke” karakter van die aanvraag, kan naar het oordeel van de voorzieningenrechter in de brief van 16 oktober 2002 niet meer worden gelezen dan een mededeling van feitelijke aard omtrent de stand van zaken.
Hieruit volgt dat verweerder het tegen de brief van 16 oktober 2002 gemaakte bezwaar niet-ontvankelijk zal dienen te verklaren. Het verzoek om voorlopige voorziening is daarom kennelijk ongegrond, zodat de voorzieningenrechter, gelet op artikel 8:83, derde lid, van de Awb, uitspraak kan doen zonder dat een zitting heeft plaatsgevonden.’, zo stelt de rechter.
Eerder gelaste dezelfde rechtbank al een veiling. Nadat het kabinet echter het frequentiebesluit had gewijzigd, herzag de rechter zijn oordeel. Het kabinet mag nu zelf beslissen hoe de frequenties worden verdeeld, als de zaak maar op 1 juni 2003 rond is. Verschillende mensen betwijfelen echter of deze datum gehaald zal worden. Bronnen spreken inmiddels over een verdeling die pas in 2004 afgerond zal zijn. Ondertussen gaan er ook al stemmen op om een parlementaire enquete op te zetten, waarin de gang van zaken rond de frequentieverdeling dient te worden uitgezocht. Het gesteggel rond de herverdeling van de etherfrequenties is inmiddels al vele jaren aan de gang, en heeft al 20 miljoen euro gekost. De verwachting is dat dit bedrag nog fors op zal lopen.
De complete uitspraak is, zoals gebruikelijk bij Radio.nl, integraal te lezen in het Zero Base gedeelte op deze site. [MvD]