Een concullegasite van ons kopte recentelijk: “Groot aantal gegadigden voor etherfrequentie bekend”. In dit bericht vermeldden ze vervolgens dat ze een aantal gegadigden voor etherfrequenties boven tafel hadden gekregen.
Deze informatie komt van een anonieme tipgever. Da’s voor ons (Radio.nl) altijd een reden om op onze tellen te passen. Ten eerste weet je niet hoe betrouwbaar de info is, ten tweede kun je bij al te diep graven wellicht de tipgever in ‘gevaar’ brengen doordat zijn of haar identiteit naar boven komt.
Dus jullie hadden die brief al? Ja, drie dagen eerder. Maar aangezien wij er niets mee hebben gedaan (de inhoud is ter kennisgeving aangenomen) stuurde de tipgever de tip ook maar even naar onze collega door. Die hapten wel.
Maar waarom deden jullie dan niets met die brief? Tja, ik zat mij toch sterk af te vragen wat de nieuwswaarde is van een lijstje met radiozenders die hebben meegedaan aan de vorige vergelijkende toets. (Overigens: de volgende namen stonden in de brief vermeld: Radio Simone, Commerciele Radio Omroep Zuid Nederland (Amsterdam), Oostelijke Media Groep (Elst), Boon Multi Media Beheer (Doetinchem), Radio Caroline, Veronica, Klazzik Radio (Amsterdam), World Radio Network (Amsterdam), Wonderland Radio, Radio 100, Radio Exclusief, Arrow Classic Rock, Finnpage OY (Amsterdam), Radio Royaal en Distrined BV). Het gros van het bovengenoemde rijtje namen is rechtstreeks terug te leiden naar een radiostation waarvan al lang bekend is dat ze mee gaan doen. Ofschoon het dus leuke info is, is de nieuwswaarde niet groot genoeg om er een artikel aan te wijden.
Sterker nog, ik vind het pas echt nieuws als bekend wordt dat iemand niet mee gaat doen. Je kunt er toch wel van uit gaan dat iedereen mee zal (proberen te) doen. En nieuwkomers, tja, die zijn voor een flink deel ook al lang bekend (dan heb ik het over stations die nu nog niet uitzenden). Er zijn een paar mystery guests, maar aan de hand van een lijst namen met de BV naampjes van mystery guests kom je ook niet echt ver.
Dus wie er allemaal met de volgende toets mee gaan doen? (Dit was dus de vorige – de lijst namen betreft radiostations welke bezwaar hebben aangetekend tegen het besluit om de vergeijkende toets stop te zetten ivm de door de rechter gelastte veiling. Is dus verre van een complete lijst, aangezien ik er nog een aantal ken die ook niet blij waren maar geen bezwaar hebben aangetekend.). Simpel. Kijk even bij ons in de link pagina’s. Daar staan tientallen links naar commerciële radiozenders. Pak die allemaal, zet ze in een lijst, en je hebt het gros van de deelnemers al te pakken. Zet daar nog ‘Mystery Guest 1’ tot en met ‘Mystery Guest 10’ onder en de lijst is compleet. Daarbij ga ik er overigens wel van uit dat er tien partijen zijn die in het huidige economische klimaat voldoende centjes weten te vinden om mee te gaan doen met de Grote Frequentieloterij.
En die bestaande partijen zullen er ook niet allemaal doorheen komen. Ze moeten namelijk allemaal een bankgarantie overleggen als ze mee willen doen aan de frequentieloterij (namelijk voor de eerste twee termijnen van het vrijwillige bod – voor een kwart van je bod moet er dus een bank garant staan). En om dat te kunnen krijgen heb je een doordacht businessplan nodig. En ik hoef u niet te vertellen dat een grote bank als de ING net een fors bedrag heeft afgeschreven aan niet te incasseren leningen. En dat een bankgarantie zelf ook nog eens de nodige centjes kost. Bij een aantal partijen zal de bodem van de schatkist inmiddels dusdanig in zicht komen, dat je vraagtekens kunt plaatsen bij de ‘verkrijgbaarheid’ van die bankgarantie.
Dus? Is het veel interessanter om te weten wie er niet doorheen gaan komen. En die enkele Mystery Guest? Dat wordt pas leuk als het een grote, machtige partij met heel veel geld betreft. Dan kunnen ze zichzelf wellicht inkopen in de markt. Maar vooralsnog houden die zich rustig. It’s the economy. Die is stout. Ze noemen het een recessie. En in een recessie zijn bedrijven iets minder jubelend over een investering (waarvan de uitkomst ongewis is). Helemaal in een relatief kleine markt als de Nederlandse. En anders, ach, nemen we toch een bestaande partij over? Zou wel eens veel goedkoper kunnen zijn. Of iets duurder, maar dan koop je er meteen flink wat bij. Lekker makkelijk, dus. En tegen de tijd dat dat gebeurd zal de economie ook wel weer uit het dal kruipen.
Maar ja, ach, 1 juni wordt toch niet gehaald. En ook 1 september is nog een, laten we zeggen, ambitieuze datum om Zero Base ‘in de lucht’ te brengen. Dus waar maak ik mij eigenlijk druk om?
P.S. Dat ik twijfel over de nieuwswaarde wil overigens niet zeggen dat ik het niet leuk vind om te lezen. Sterker nog, ik smul van dit soort info. Dus komt u maar!