Ontvangstproblematiek Omrop Fryslân; een 1e onafhankelijk onderzoek.

In het kader van Zero-Base moest Omrop Fryslân verhuizen van zowel frequentie als opstelplaats van de zender: van de 88,60 Mhz in Jirnsum naar de 92,20 MHz in Smilde. November j.l. heeft deze verhuizing plaatsgevonden. Naar aanleiding van deze verhuizing verscheen er onlangs op deze site een bericht over de matige ontvangst van Omrop Fryslân. Daar er vraagtekens bij de juistheid van het bericht zijn bleef er maar 1 mogelijkheid over: samen (Ingrid en ondergetekende) naar Fryslân.

Vandaag, 2 februari 2003, was het dan zover. Doel van het onderzoekje was om te kijken of in Noord-West Fryslân de ontvangst van de regionale omroep van deze provincie nu écht zo belabberd was. Als instrumentaria zijn gebruikt de autoradio (Philips) en een portable radio met VU-meter (Sony). Voor de liefhebbers: een “zware” meter, d.w.z. een station dat de 100% haalt moet wel erg hard zijn.

Rond 12.00 uur richting Fryslân. Route heen via Noord-Holland en terug via Flevoland. Op die wijze konden wij bepalen of buiten de provincie Fryslân het signaal nu beter of slechter was geworden. Via de A4 naar Amsterdam en daarna via de A8 en A7 naar de Afsluitdijk. Daar Ingrid al 25 jaar naar Fryslân gaat en zij ook een regelmatige luisteraar van Omrop Fryslân is viel het haar direct op dat het signaal al ruim voor Hoorn mét RDS op de autoradio te ontvangen was. Voorheen lukte dat niet. Dan was er pas goede ontvangst vanaf Medemblik. Een 1e indicatie dat het signaal in deze contreien er niet slechter op geworden was. Overigens was Omrop Fryslân al vanaf Zaandam in redelijke kwaliteit op de autoradio te ontvangen.

Eenmaal de afsluitdijk over via de N31 naar Franeker, een plaats gelegen in het Noord-Westen van de provincie en daarmee een redelijke graadmeter voor de ontvangst in dat gedeelte van de provincie. Na de afslag Franeker te hebben genomen linksaf het viaduct onderdoor, wederom linksaf en de auto geparkeerd op de carpoolplaats. Op deze plek kijk ik richting zuid-oost tegen het viaduct aan. Dat maakt de ontvangst van Radio 1 t/m 4 en Omrop Fryslân op zich al iets lastiger. Op deze plek was de ontvangst van Radio 1 t/m 4 rond de 85%. Omrop Fryslân deed daar iets voor onder, maar niet veel: 80%. Een méér open plek zou uiteraard een nog betere ontvangst hebben opgeleverd.

Na deze meting door en via Leeuwarden en Heerenveen naar Joure (parkeerplaats Hajé restaurant; tsja de inwendige mens moest ook versterkt worden!). Daar dezelfde meting gedaan. Allemaal 100%. Geen vuiltje aan de lucht dus. De terugreis, zoals gezegd, door de provincie Flevoland. Pas net ten noorden van Almere kreeg Omrop Fryslân het moeilijk en wilde de RDS niet meer volledig op het display verschijnen.

Dit 1e onderzoek met beperkte middelen leverde op dat de ontvangst van Omrop Fryslân niet zo slecht is als gesuggereerd wordt. Er blijven in ieder geval 2 prangende vragen over:

– waarom brengt men de fabel in de wereld dat de ontvangst zo slecht is in het noord-westen van de provincie, probeert men Nozema een oor aan te naaien? Heimwee naar Jirnsum?;

– hoe zit het met de ontvangst in Moddergat?

Om die laatste vraag te beantwoorden moeten Ingrid en ondergetekende weer terug. Grote kans dat dit komende zondag gaat gebeuren. Daar we dan meer tijd hebben zullen er meer meetpunten komen en weten we dan ook hoe de ontvangst in het noord-oosten van de provincie is.

Groet Eric en Ingrid (ontvangstdeskundigen).