Ontvangstproblematiek Omrop Fryslân: een 2e onafhankelijk onderzoek.

Beste lezers, op het 1e onderzoek, gepubliceerd op deze site, zijn er nogal wat mailtjes naar ons toegestuurd. Van “ik ben het helemaal met je eens” tot “ben je eigenlijk wel in Fryslân geweest?”.

Toch vol goede moed (16 februari 2003) zondagmorgen vroeg vertrokken naar Fryslân voor een 2e onderzoek, uiteraard weer gewapend met dezelfde apparatuur. Om in Zoetermeer-stadslijn termen te spreken namen we deze keer de route réchtsom.

De eerste meting werd verricht op het parkeerterrein “de Lanen” bij het Tjeukemeer. De ontvangst lag tussen de 90 en 100%. Echt goed meten wilde op die plaats niet echt lukken omdat we veel last hadden van de signalen van Tjerkgaast. Vol mengproducten over vrijwel de gehele FM-band. We vroegen ons direct af hoe de ontvangst zou zijn bij de omwonenden van de KPN-toren. Net zo beroerd?

De volgende meting vond plaats bij het knooppunt Joure. 100%. Wel aardig was dat op die plek het nieuws van 11.00 uur van Radio Rijnmond dankzij troposferische condities redelijk goed te ontvangen was, ondanks interferentie van de 93,20 MHz. Maar een zijbandje doet wonderen.

Een derde meting nabij Goëngahuizen, een gehucht in de buurt van Akkrum. We moesten daar toch zijn voor het reserveren van een plek voor komende zomer. Geen vuiltje aan de lucht: 100%!

Binnendoor via Nij Beets naar Drachten. Ook daar Radio Rijnmond te horen (kraakkraak) en de Omrop wederom 100%.

Door naar Surhuisterveen. Het wordt eentonig, maar ook daar hetzelfde resultaat: 100%. Omdat we in het verleden al meer die kant uit waren geweest op die plek maar eens gekeken naar de ontvangst van Radio Noord. Surhuisterveen ligt op de grens van Fryslân en Groningen. De ontvangst van Radio Noord, net aan 35%, viel wel tegen. In vergelijking daarmee hebben de Friezen niets te klagen, de Groningers des te meer. Maar in het verleden was ons al eerder opgevallen dat het armoe troef is met de ontvangst van Radio Noord in het eigen gebied. De “Brugwachters” waren overigens héél goed te ontvangen :-).

Na de tussenstop in Surhuisterveen op weg naar Henk in Triemen. Henk was een van de mensen die per mail een reactie had gegeven en omdat die plaats behoorlijk in het NO van de provincie ligt zou een bezoek zeer welkom zijn.Na een hartelijke ontvangst togen we naar de 1e verdieping alwaar zijn shack (zend- en ontvangruimte) zich bevind. Ook daar geen verrassingen, 100%. Alhoewel… in huis valt de ontvangst wel iets tegen en wordt de 100% niet meer gehaald. Ook niet voor radio 1 t/m 4. Na uitgebreid de shack te hebben bekeken en drie VRZA-bulletins rijker gingen we onder dankzegging aan Henk voor bezichtiging en uitleg verder via Metslawier (95%) naar Moddergat.

Tsja, dat vroegen we ons de vorige keer af: hoe zou de ontvangst in Moddergat zijn? Naast een schitterend uitzicht op de dijk van zowel Ameland als Schiermonnikoog ook even gekeken hoe de Omrop hier was. Niet meer volle bak, wel rond de 90%.

Via Marrum en Minnertsga (resp. 95 en 90%) op weg naar Siebe in Winsum. Dit was de andere persoon die ons gemaild had en waar wij hartelijk welkom werden geheten. Mooie apparatuur Siebe!
De ontvangst van Omrop Fryslân was daar beduidend minder. Buiten tussen de 60 en 100%, maar binnen in de woning kwam het signaal niet verder dan 25 tot 40%. Dit gold overigens ook voor radio 1 t/m 4. Op de digitale ontvanger van Siebe was Omrop Fryslân van alle Smilde stations het hardst: 56 Db. Maar het verschil tussen binnen en buiten is wel groot. Zo groot dat je kunt afvragen of, in vergelijking met de ontvangst daar van Jirnsum, je nu altijd kunt volstaan met het uittrekken van de spriet van de portable. Nu is Winsum niet te vergelijken met Franeker. Daar zal binnen de vele aanwezige (hoog)bouw het nog moeilijker zijn om een redelijke ontvangst van de 92,20 MHz te krijgen.

Zeker in een strook westelijk van Jirnsum is het verklaarbaar waarom er nu sprake is van een mindere ontvangst van de 92,20 MHz uit Smilde in vergelijking met de 88,60 MHz uit Jirnsum. Waar je voorheen kon volstaan met je radio aanzetten op laatstgenoemde frequentie moet je er nu veel, vaak véél meer voor doen.

Resumé: buiten (een woning/gebouw) is de ontvangst van Omrop Fryslân zeker niet slecht en is Omrop Fryslân tot ver buiten de provincie goed te ontvangen. In woningen en gebouwen is de ontvangst beduidend minder.

Ga je puur uit van de portable in een woning/gebouw is goede ontvangst van Omrop Fryslân wat lastig. Maar je dient je wel af te vragen welke criteria er aan de luisteraar gesteld (mogen/moeten) worden voor ontvangst van een radiozender.

In een derde en voorlopig laatste deel gaan we binnenkort dieper in op criteria/voorwaarden voor ontvangst van radiozenders in Nederland. Tot gauw dus!

Eric en Ingrid.