Zero Base: The Story So Far (deel 6)

Vandaag het zesde deel uit onze serie over Zero Base. De aanloop naar het heden….

Ook op andere vlakken was het zeer onrustig in de radiowereld gedurende de jaren 2002 en 2003. Zo wordt Noordzee FM overgenomen door John de Mol en stapt Erik de Zwart over van 538 naar Noordzee.

De term ‘verbondenheid’, een niet ander gespecificeerde term die consequent in de recente verdelingsdocumenten voorkomt, zorgt voor de nodige opschudding en ongerustheid. Sky Radio en Radio 538 lijken bezig te zijn met een onderlinge ontvlechting, om te voorkomen dat ze worden uitgesloten van deelname aan de vergelijkende toets danwel veiling. Wegener parkeert zijn belang in Radio 10 FM in een stichting om maatregelen van de NMa te voorkomen.

Daarnaast blijken er achter de schermen gesprekken te zijn. ‘Iedereen praat met iedereen’, zo krijgen wij herhaaldelijk te horen. Zo blijkt Veronica met Radio 192 in gesprek te zijn geweest. Het afketsen van deze onderhandelingen leidt ertoe dat 192 een claim neerlegt bij Veronica. Rondom laatstgenoemde gonst het van de geruchten. Ook Radio 10 FM is regelmatig onderdeel van gesprek.

Nozema en Broadcast Partners lijken er ondertussen hun levenswerk van te hebben gemaakt om elkaar in de haren te vliegen. De brandjes en ruzies volgen elkaar in hoog tempo op en BP maakt de marktsituatie aanhangig bij de OPTA en de NMa. De NMa stelt BP (voorlopig?) in het het ongelijk; de OPTA niet. Dit geeft onmiddelijk aanleiding voor het volgende onderlinge conflict. Door het gesodemieter dreigt de implementatie dan ook op grote problemen te stuitten. Ook de regering en de Tweede Kamer zijn niet geamuseerd met beide kemphanen. Tot ergernis van kamerleden weigert de regering echter voorlopig om in te grijpen en beide organisaties te dwingen tot een betere samenwerking. Dit geeft weer aanleiding tot ongerustheid onder de radiostations.

Ook de publieke omroep houdt zich niet afzijdig. Er zijn aan de lopende band klachten te horen uit het publieke kamp over op handen zijnde frequentiewijzigingen, vermeende dekkingsgaten en omschakelingskosten. De meest recente komen van de regionale omroep van Friesland, dat aangeeft klachten te hebben ontvangen over een slechtere ontvangst in delen van de provincie.

De resultaten van de ‘ethercommissie’ zijn eind januari naar de staatssecretarissen gestuurd. Hiermee zijn we aangekomen in het heden: februari 2003……

Vragen, opmerkingen, klachten, frustratie? Mail het door.

Met vriendelijke groet,
Michiel van Diesen.

P.S.: De bevindingen van de ethercommissie zijn niet meegenomen in deel 6. Dit zal gebeuren in deel 7, dat het volgende hoofdstuk van deze geschiedenis zal beschrijven. Deel 7 zal vermoedelijk in juni 2003 verschijnen.